Μέρκελ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Μέρκελ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Να ανοίξει ο διάλογος με τη Ρωσία και να ερευνηθούν τα αίτια της συντριβής του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών ζητά η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη… Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις εξελίξεις αυτές και να προχωρήσουμε σε μία κατάπαυση του πυρός και σε πολιτική λύση, συζητώντας με τον πρόεδρο της Ρωσίας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που εντείνει τις πιέσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μετά τη χθεσινή τραγική συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

«Αυτό που είναι σήμερα σημαντικό είναι η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας μόλις αυτό γίνει δυνατόν. Μία κατάπαυση του πυρός είναι αναγκαία, και, στη συνέχεια, είναι κρίσιμης σημασίας να δικαστούν οι υπεύθυνοι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια της θερινής συνέντευξης Τύπου που δίνει κατά παράδοση κάθε χρόνο.

«Δεν βλέπω άλλον δρόμο από το να συζητήσουμε με τον Ρώσο πρόεδρο», είπε παραδεχόμενη ότι «υπάρχουν διαφωνίες μαζί του» και προσθέτοντας ότι αυτές οι διαφωνίες πρέπει να αμβλυνθούν. 

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει γίνει πλέον περισσότερο πολύπλοκη, ακόμη και αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν σήμερα λιγότερα εδάφη από ό,τι προηγουμένως, παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετασθεί το ενδεχόμενο νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την χθεσινή καταστροφή.

«Ως προς τις κυρώσεις, θα ήθελα να τονίσω ότι από τα γεγονότα με το αεροπλάνο, όσο μπορώ να θυμηθώ, δεν έχει παρέλθει ακόμη ένα 24ωρο και αυτήν τη στιγμή χρειαζόμαστε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Αρα, είναι ίσως πρόωρο να φθάσουμε σε συμπεράσματα πριν αποκτήσουμε πρόσβαση στα συντρίμμια του αεροπλάνου», είπε.

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος μιλούσε στο Βερολίνο, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωναν στο Κίεβο πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις μάχες με τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη εκεί ούτως ή άλλως βρισκόταν εκτός του δραστικού βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν.

Από «όλους τους [αντιαεροπορικούς] πυραύλους που έχουμε στο οπλοστάσιό μας, ούτε ένας δεν έχει χρησιμοποιηθεί», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Μπογκντάν Σενούκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, επισήμανε ότι το επιβατικό αεροσκάφος πετούσε σε ένα ύψος εκτός του βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν έχουν αναπτυχθεί αντιαεροπορικά συστήματα κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. . . βρίσκονται όλα στη θέση τους», είπε ακόμη ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα για τη συντριβή του αεροπλάνου

Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους

Αμερικανοί Αξιωματούχοι: To Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο!

Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing