Παύση της πυρηνικής επέκτασης του Ιράν

Παύση της πυρηνικής επέκτασης του Ιράν

Τα ιρανικά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου δεν αρκούν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Το Ιράν έχει κάνει μια παύση στην επέκταση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων και της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου τους τρεις τελευταίους μήνες, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την τετραμηνιαία έκθεση της ΙΑΕΑ, το απόθεμα του Ιράν σε ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού αυξήθηκε κατά περίπου 5% σε σχέση με τον Αύγουστο και έφτασε τα 196 κιλά.

Παρόλα αυτά παραμένει κάτω από τα 250 κιλά που απαιτούνται για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

Διαβάστε ακόμη: Οδικός χάρτης για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν

Επιπλέον, μόνο τέσσερις συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου προστέθηκαν στο εργοστάσιο του Νατάνζ, ενώ το ποσοστό παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 5% και 20% «παραμένει ίδιο».

Στις εγκαταστάσεις του Φορντό δεν έχουν τοποθετηθεί νέες συσκευές φυγοκέντρισης, επισημαίνει η έκθεση της ΙΑΕΑ.

Στο εργοστάσιο βαρέως ύδατος του Αράκ, ο πυρήνας του αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου έχει συνδεθεί με το σύστημα ψύξης, όμως δεν έχουν προστεθεί πρόσφατα άλλα «σημαντικά εξαρτήματα».

Διαβάστε ακόμη: Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Επιπλέον στις ίδιες εγκαταστάσεις το Ιράν δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει συσκευές φυγοκέντρισης νέας γενιάς IR-2M. Αυτές οι συσκευές προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς μειώνουν τον χρόνο που θα χρειάζεται το Ιράν για να παράγει μια επαρκή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου για την κατασκευή βόμβας.

Η έκθεση αυτή της ΙΑΕΑ δημοσιεύθηκε μετά την υπογραφή τη Δευτέρα μιας συμφωνίας μεταξύ της υπηρεσίας και του Ιράν, βάσει της οποίας επιθεωρητές θα έχουν πρόσβασης σε περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση της υπηρεσίας που δημοσιεύεται μετά την ανάληψη της προεδρίας του Ιράν από τον Χασάν Ροχανί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο