Παγιδευμένοι περισσότεροι από 200 μεταλλωρύχοι στη Νότια Αφρική

Παγιδευμένοι περισσότεροι από 200 μεταλλωρύχοι στη Νότια Αφρική

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους μεταλλωρύχους που εισήλθαν παράνομα σε εγκαταλειμμένο ορυχείο χρυσού.

Περισσότεροι από 200 παράνομοι μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν κάτω από το έδαφος σε ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο χρυσού σε προάστιο ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Βέρνερ Βέρμαακ, εκπρόσωπο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ER24 οι διασώστες που προσπαθούν να προσεγγίσουν τους μεταλλωρύχους, έχουν καταφέρει προς το παρόν να επικοινωνήσουν με μία ομάδα περίπου 30 ατόμων που βρίσκονται σε πιο ψηλό σημείο από τους άλλους. Εκείνοι τους ενημέρωσαν πως εκτός από τους ίδιους υπάρχουν περίπου 200 άλλα άτομα παγιδευμένα από πεσμένους ογκόλιθους κάτω από την επιφάνεια της γης.

Διαβάστε ακόμη: «Θολώνει» η λάμψη του χρυσού στη Νότια Αφρική

«Μας είπαν πως είναι περίπου άλλοι 200 παγιδευμένοι ακόμη πιο κάτω. Είναι ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο στη μέση του οροπεδίου… δεν ήταν αποκλεισμένη περιοχή», είπε ο Βέρμαακ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες, είπε ο Βέρμαακ.

Βαρύς εξοπλισμός έχει μεταφερθεί στην περιοχή για να καταβληθεί προσπάθεια να απομακρυνθούν οι ογκόλιθοι που φράζουν το ορυχείο.

Η παράνομη μετάλλευση σε εγκαταλειμμένα ορυχεία είναι συχνή στη Νότια Αφρική, όπου μεταλλωρύχοι χωρίς άδεια εξορύσσουν μεταλλικά ορυκτά για να τα πωλήσουν σε αγοραστές, συχνά ζώντας κάτω από τη γη σε επικίνδυνες και επισφαλείς συνθήκες. Συχνά είναι και τα θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ έχουν αναφερθεί και μάχες κάτω από τη γη μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

Οι παράνομοι μεταλλωρύχοι μερικές φορές εισβάλλουν επίσης και σε ενεργά ορυχεία. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι -που φέρεται να ήταν παράνομοι μεταλλωρύχοι- σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά κάτω από τη γη σε ορυχείο χρυσού της Harmony στη Νότια Αφρική το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ