PANDORA: Το brand κοσμημάτων που κατέκτησε τις πέντε ηπείρους

PANDORA: Το brand κοσμημάτων που κατέκτησε τις πέντε ηπείρους

Η Ελευθερία Μαραγκουδάκη μιλά για την ανάπτυξη του ελληνικού βραχίονα στα χρόνια της κρίσης, τα νέα καταστήματα και τις συνεργασίες.

Οι γιορτές πλησιάζουν, η διάθεση ανεβαίνει και η λίστα των δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ομολογουμένως οι άνδρες είναι πιο εύκολοι αποδέκτες δώρων, αφού οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και είναι σε γενικές γραμμές ολιγαρκείς. Τα δύσκολα ξεκινούν όταν ο παραλήπτης είναι γένους θηλυκού και μάλιστα απαιτητικός!

Ωστόσο, υπάρχει ένα δώρο που θεωρείται all time classic, λατρεύεται από τις γυναίκες κάθε ηλικίας και ακούει στο όνομα κόσμημα. Μάλιστα όσο πιο κομψό και καλαίσθητο είναι το κόσμημα, τόσο μεγαλύτερη η ικανοποίηση και η αυτοπεποίθηση που αισθάνεται ο κάτοχός του.

Μια εταιρεία που έχει συνδέσει στενά το όνομά της με το χώρο του κοσμήματος και έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και στις πέντε ηπείρους, είναι η PANDORA . Η ιστορία του γνωστού lovebrand – που στα ελληνικά το όνομα σημαίνει προικισμένος με όλα τα δώρα από τους θεούς – έχει τις απαρχές της στο 1982. Εκείνη την εποχή  στην Κοπεγχάγη ένα ζευγάρι Δανών, ο  Per και η Winnie Enivoldsen αποφασίζουν να ανοίξουν ένα μικρό κοσμηματοπωλείο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, πωλούν χειροποίητα κοσμήματα που εισάγουν από τα ταξίδια που πραγματοποιούν στην Ταϊλάνδη. Τα πρωτότυπα σχέδια κεντρίζουν σύντομα το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, καθώς και άλλων κοσμηματοπωλείων που διεκδικούν μέρος της παραγωγής. Εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, το μικρό κοσμηματοπωλείο μετατρέπεται σε εταιρεία και στρέφεται στο κομμάτι της χονδρικής πώλησης. Εφτά χρόνια αργότερα, το 1989, η παραγωγή μεταφέρεται στην Ταϊλάνδη, το μέγεθος της εταιρείας μεγαλώνει και το brand PANDORA αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις.

Σήμερα η δανέζικων συμφερόντων εταιρεία κοσμημάτων έχει παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες, απασχολεί πάνω από 7.300 υπαλλήλους παγκοσμίως,  σε 10.500 σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.100 Concept Stores. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με επιτυχία από το 2006  μέσω της Pandora Jewelry Hellas που δρα ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος για Ελλάδα και Κύπρο.

Αύξηση οικονομικών μεγεθών και επέκταση δικτύου

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως, παρότι μιλάμε για ένα αγαθό πολυτελείας, η εταιρεία μέσα στην κρίση αύξησε τα οικονομικά της μεγέθη στην ελληνική αγορά και επέκτεινε το δίκτυό της. Όπως εξηγεί Fortune Greece η  Διευθύνουσα Σύμβουλος  της PANDORA Jewelry Hellas, κα Ελευθερία Μαραγκουδάκ η, η ισχυροποίηση της θέσης της εταιρείας, δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήταν απόρροια της δυνατής σχέσης εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με το κοινό σε βάθος χρόνου.

«Βασικός σκοπός της PANDORA ήταν, και είναι, πάντα να προσφέρει ποιοτικά και διαχρονικά κοσμήματα, σε προσιτές τιμές, έτσι ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να εκφράσει την διάθεση και το στυλ της. Με τα χρόνια δημιουργήθηκε μία σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό, που τα αγάπησε και συνεχίζει να τα χαρίζει και να τα προτιμά».

Το δίκτυο καταστημάτων PANDORA μετρά  ήδη 15 ConceptStores και αρκετούς επιλεγμένους συνεργάτες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο , ενώ πρόσφατα πρόσθεσε στην “οικογένειά” του ένα νέο μέλος στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο από τις αρχές Δεκεμβρίου, υποδέχεται τους κατοίκους του νησιού που σπεύδουν να το επισκεφτούν για να δωρίσουν τα αγαπημένα τους κοσμήματα την περίοδο των εορτών.

 

1/4

Βέβαια η εικόνα που καταγράφει ο κλάδος του κοσμήματος στο σύνολό του δεν είναι και τόσο ρόδινη. Όπως ήταν φυσικό, η συρρίκνωση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών εισφορών, ανάγκασαν το κοινό να περιορίσει τις αγορές του σε αμιγώς βασικά για την επιβίωσή του αγαθά. «Σίγουρα η γενική οικονομική κατάσταση, επέφερε μεγάλη πτώση σε όλους τους κλάδους και ειδικότερα στον χώρο του κοσμήματος. Μέσα από αυτήν την πρόκληση που κληθήκαμε όλοι να αντιμετωπίσουμε, πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις έγιναν ακόμα πιο δυνατές και δημιουργικές με καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση και αποδοτικότητα» επισημαίνει η κα Μαραγκουδάκη.

Τονίζει δε πως αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία PANDORA από τον ανταγωνισμό είναι ότι έχει ενσταλάξει στους καταναλωτές της το αίσθημα της ταύτισης με τα προϊόντα της. Η διάθεση ενός ποιοτικού και ταυτόχρονα σύγχρονου κοσμήματος, προτρέπει αυτόν  που το αγοράζει να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του.

« Η ελληνική αγορά θεωρείται σταθερά αναπτυσσόμενη. Πιστεύω όμως ότι μεγάλο ρόλο κατέχει το γεγονός ότι η εταιρεία μας αναπτύχτηκε αργά και σταθερά στο χώρο του κοσμήματος, βάζοντας στέρεες βάσεις για την μελλοντική της πορεία και ανάπτυξη».

Οι δράσεις ΕΚΕ και οι διεθνείς συνεργασίες

Σήμα κατατεθέν της PANDORA, είναι τα περίτεχνα βραχιόλια της στα οποία και θεωρείται ηγέτης. Ξεκίνησε με το πολύ γνωστό και επιτυχημένο “charmbracelet”, ωστόσο, σταδιακά η προϊοντική γκάμα διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια και σε άλλες κατηγορίες, όπως δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και κολιέ τα οποία μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους  ή να φορεθούν μεμονωμένα. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να μεγεθύνει το χαρτοφυλάκιο των πελατών της, εντάσσοντας μικρότερης ηλικίας καταναλωτές, προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Disney σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία επενδύει σημαντικά ποσά στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μέσω των δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα στις οποίες προβαίνει. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει συνεργασίες  με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και προγράμματα, όπως το “Breast Cancer Association”, το “American Heart Association” και το “BBC Children in Need” και έχει στηρίξει έμπρακτα συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, όπως οι πληγέντες από τον τυφώνα Katrina, οι οικογένειες Σύρων προσφύγων κ.α.

«Στην Ελλάδα για 7 συνεχόμενα έτη στηρίζουμε σημαντικά τον οργανισμό «Άλμα Ζωής» που αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Επίσης το 2017 ξεκινήσαμε μια εξίσου πολύ σημαντική χορηγία προς τα “Παιδικά χωριά SOS”, βοηθώντας στην ανακατασκευή των υποδομών του χώρου και την επίπλωση σπιτιών του χωριού» υπογραμμίζει η κα Μαραγκουδάκη.

Το 2017 θα κλείσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όπως λέει και η ίδια, αισθάνεται ικανοποίηση από την πορεία της εταιρείας και του Brand γενικότερα στην ελληνική αγορά. Ο πήχης για την νέα χρονιά τίθεται ακόμα πιο ψηλά με το business plan να εστιάζει σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.