Πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει η αναβάθμιση των Boeing 737 Max

Πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει η αναβάθμιση των Boeing 737 Max
epa07434622 (FILE) - An American Airlines Boeing 737 Max 8 (Tail Number N350RV) prepares for takeoff at LaGuardia Airport in New York, New York, USA, 12 March 2019 (Reissued 13 March 2019). US President Donald J. Trump announced on 13 March 2019 that the US is issuing an emergency order to ground all Boeing 737 Max 8 and 9 and other planes associated with that line. He added that the FAA (Federal Aviation Administration) and Boeing were in agreement with this action. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρονοβόρα και πολυδάπανη θα είναι η αναβάθμιση των αεροσκαφών των οποίων η φήμη έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα τον τελευταίο καιρό.

του Kevin Kelleher

Η Boeing μπορεί να χρειαστεί από τρεις έως έξι μήνες για να επιδιορθώσει και να εγκαταστήσει νέο λογισμικό στα αεροσκάφη της 737 Max, ύστερα από την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να απαγορεύσουν τις πτήσεις αυτών των αεροπλάνων. Οι επισκευές θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Boeing τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια και να καθυστερήσουν τις παραδόσεις νέων αεροσκαφών, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Πρόεδρος Trump αποφάσισε να παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη Boeing 737 Max στις ΗΠΑ, μετά από τη συντριβή ενός τέτοιου αεροσκάφους πριν από μια εβδομάδα στην Αιθιοπία, όπου έχασαν τη ζωή τους και οι 157 επιβάτες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 189 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφότου ένα άλλο αεροσκάφος Boeing 737 Max της Lion Air προσέκρουσε στη Θάλασσα της Ιάβα, έξω από τις ακτές της Ινδονησίας. Οι πιλότοι αυτής της πτήσης πρόλαβαν να αναφέρουν ότι η μύτη του αεροσκάφους κινείτο προς τα κάτω συνεχώς πριν τη συντριβή.

Σε ένα ερευνητικό του σημείωμα, ο αναλυτής της Bank of America, Ronald Epstein, δήλωσε ότι βλέπει ένα «οριστικό χρονοδιάγραμμα» για τις αναβαθμίσεις αφότου ολοκληρωθεί η έρευνα για την τελευταία συντριβή. «Μόλις η Boeing εντοπίσει το ζήτημα στο 737 Max, το πιο πιθανό σενάριο, κατά την άποψή μας, είναι ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου από τρεις έως έξι μήνες για να βρει και να πιστοποιήσει μια επιδιόρθωση» ανέφερε ο Epstein την Πέμπτη, σύμφωνα με το Investor’s Business Daily.

Ένας άλλος αναλυτής, ο Ken Herbert της Canaccord Genuity, επεσήμανε ότι η Boeing ίσως χρειαστεί να δαπανήσει έως και 500 εκατομμύρια δολάρια για να διορθώσει και να εγκαταστήσει νέο λογισμικό. Και αυτό δεν περιλαμβάνει τα κόστη που θα αντιμετωπίσει η εταιρεία από την καθυστέρηση των παραδόσεων, η οποία θα προκύψει από την εστίαση στις αλλαγές του λογισμικού. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει το πλήγμα στη φήμη της Boeing» κατέληξε ο Herbert.

Δείτε ακόμη: Οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για τη διαδικασία πιστοποίησης των Boeing 737 Max