«Πανωλεθρία» για τον Ολάντ οι δημοτικές εκλογές

«Πανωλεθρία» για τον Ολάντ οι δημοτικές εκλογές

Οι Σοσιαλιστές κράτησαν τουλάχιστον το Παρίσι, που θα έχει γυναίκα δήμαρχο για πρώτη φορά – Νίκη για τη δεξιά αντιπολίτευση.

Σε «πανωλεθρία» για την κυβέρνηση Ολάντ εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε πολλά εκλογικά κέντρα. Πολλές πόλεις-σύμβολα για την αριστερά, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP, δήλωσε την Κυριακή ότι το κόμμα του σημείωσε «μεγάλη νίκη» στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, επικρατώντας σε πολλές πόλεις στις οποίες μέχρι πρότινος επικρατούσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αντίθετα, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ παραδέχτηκε ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για την αριστερά».

Παρόλα αυτά στο Παρίσι, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό (φωτογραφία) κατάφερε να επικρατήσει. Η υποψήφια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι, καθώς φέρεται να επικρατεί με 54,5% της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP για το δήμο του Παρισιού, σύμφωνα εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη δεξιά. Επίσης οι Οικολόγοι «άρπαξαν» τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.

Στοιχεία παρηγοριάς για την αριστερά είναι ότι κέρδισαν στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο. Επίσης οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν.

Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τελικά την πόλη Φρεζίς (Βαρ) έχασε όμως στις πόλεις Φορμπάκ όπου υποψήφιος ήταν ο Φλοριάν Φιλιπό νούμερο δύο του κόμματος, καθώς και στην Περπινιάν με υποψήφιο τον Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφο της Μαρίν Λεπέν.

Διαβάστε ακόμη: Το ένα τρίτο των Γάλλων «στηρίζει» Λεπέν