Παράταση στα έργα του προγράμματος «Εξωστρέφεια»

Παράταση στα έργα του προγράμματος «Εξωστρέφεια»

Οι δικαιούχοι των ενταγμένων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 έργων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για παράταση ως το τέλος Νοεμβρίου.

Παρατάθηκε ο χρόνος υλοποίησης των ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια- Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ παράλληλα τροποποιείται η σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 704/Β/29.04.2011).

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 30 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εννεάμηνης παράτασης και μέχρι τις 30-11-2014, εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν την τυπική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου. Επίσης απεντάσσονται επιχειρήσεις (δικαιούχοι) οι οποίες εντός 30 μηνών αντίστοιχα (ή 39 μηνών και μέχρι τις 30-11-2014 εάν έχει εγκριθεί παράταση) δεν υπέβαλαν αίτημα και έκθεση ολοκλήρωσης.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του έργου εντός των προθεσμιών, (δηλαδή εντός 30 μηνών) οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένη αίτηση παράτασης ολοκλήρωσης του έργου στον ΕΦΕΠΑΕ.

Η διάρκεια της παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης καθορίζεται έως την 30/11/2014. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να υποβληθεί η σχετική αίτηση πριν την ημερομηνία λήξης των 30 μηνών και να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (εξοφλημένες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων προκαταβολών). Περαιτέρω παράταση μέχρι τρεις μήνες δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εφόσον υπαίτιος για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου δεν είναι ο δικαιούχος του έργου.

Με την εν λόγω απόφαση τροποποιούνται αντίστοιχα και όλες οι αποφάσεις ένταξης και έγκρισης χρηματοδότησης έργου δικαιούχου στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια- Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», με ανάλογη εφαρμογή ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης των έργων, όπου αυτό απαιτείται.

Διαβάστε ακόμη:

Παράταση πήραν τα έργα του ΕΣΠΑ