«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»

Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ έστειλε με την εναρκτήρια ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος στο συνέδριο για την 39η επέτειο ίδρυσης του κινήματος.

«Το συνέδριο στέλνει το μήνυμα της ενότητας και της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης. Το μήνυμα είναι πάρα πολύ καθαρό, είναι μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης της παράταξής μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου πολιτικού-επιστημονικού συνεδρίου που συνδιοργανώνει το ΠΑΣΟΚ με το ΙΣΤΑΜΕ, με αφορμή την 39η επέτειο για την ίδρυση του Κινήματος, σήμερα και αύριο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι αύριο στην επετειακή εκδήλωση όπου θα έχει κεντρική ομιλία, θα μιλήσει «στο όνομα της παράταξης για την προοπτική της και την προοπτική της χώρας» και σημείωσε ότι με τη μαζική παρουσία θα σταλεί το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι το συνέδριο διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αναφερόμενος στην «πολιτικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη Ευρώπη», τον «ταραγμένο κόσμο στην ευρύτερη περιοχή». Τόνισε, όμως, ότι «τώρα παίζεται η στροφή της χώρας για την έξοδο από την κρίση, τώρα πρέπει να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία να αντέξει, τώρα πρέπει να πάρουμε μέτρα υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής, τώρα πρέπει να δώσουμε την προοπτική και την ελπίδα στον λαό». Σημείωσε ότι ο λαός θέλει από το ΠΑΣΟΚ μια αλήθεια με προοπτική και όχι μια αλήθεια σκοτεινή και αδιέξοδη.

Ακόμη, ανέφερε ότι η χώρα μας παρά την ύφεση, ανεργία, και τις προσβολές που υπέστη και υφίσταται είναι μια μεγάλη οικονομία, με φυσικό πλούτο, με εξαιρετική γεωγραφική θέση και σημείωσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να θωρακίσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση».

Διαβάστε ακόμη: Ισοπαλία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση

Σημείωσε ακόμα ότι στην ομιλία του θα αναδειχτεί η διαφωνία με την αντιπολίτευση που «έχει βολευτεί κάτω από την ταμπέλα της αντμνημοναικής απόρριψης». Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στρατηγικό αδιέξοδο» και «ένδεια επιχειρημάτων», ενώ υπογράμμισε ότι «θα μιλήσουμε για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, της κεντροαριστερά όπως και να την εννοεί κανείς».

Όσον αφορά στο ερώτημα για το εάν υπάρχει στρατηγική οριστικής εξόδου από την κρίση και εάν υπάρχει κίνδυνος μετακύλισης ώστε να χαθούν οι θυσίες του λαού, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι η μόνο δυνατότητα πραγματικής εξόδου από την κρίση.

Επιπλέον, θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για το ποιο είναι το νόημα της «ανοργάνωτης συζήτησης» που έχει ανοίξει με αφορμή τις γερμανικές εκλογές για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, για το εάν ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο είναι εφικτό. Ενέταξε δε αυτές τις απαντήσεις στη «μεγάλη συζήτηση», στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη και το ρόλο που καλείται να παίξει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ενόψει των ευρωεκλογών.

Διαβάστε ακόμη: Βενιζέλος: «Εθνικό σχέδιο για τη χώρα μέχρι τη ΔΕΘ»

Ο εορτασμός της 3ης Σεπτεμβρίου
Σχετικά με τον χαρακτήρα του φετινού εορτασμού της 3ης Σεπτέμβρη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αφορά όλον τον ελληνικό λαό και την ελληνική δημοκρατία.

«Τιμούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος, όλα τα στελέχη, κομματικά, κυβερνητικά, αυτοδιοικητικά, κοινωνικά που συνέβαλαν στη μεγάλη ιστορική διαδρομή. Κυρίως όμως τιμούμε τον Έλληνα πολίτη που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει παρά τις αντιξοότητες της Δημοκρατικής Παράταξης», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι «νιώθουμε την αγωνία της κοινωνίας να βγούμε οριστικά από την κρίση», ώστε, όπως είπε, του χρόνου, η 40ή επέτειος του ΠΑΣΟΚ να εορταστεί «υπό άλλες συνθήκες». Ακόμη, τόνισε ότι ο εορτασμός γίνεται «στραμμένος στο μέλλον της παράταξης» και πως το γεγονός ότι η επετειακή εκδήλωση θα γίνει αύριο 4 Σεπτεμβρίου, μετά το πέρας του συνεδρίου και όχι σήμερα, «δεν είναι επειδή θέλουμε να αλλάξουμε την ιστορία, αλλά γιατί θέλουμε να σηματοδοτήσουμε το ρόλο μας στην επόμενη ημέρα της πατρίδας».

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα προηγηθούν της δικής του, των Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, τόνισε ότι «σηματοδοτούν την ενότητα και τη συσπείρωση όλης της δημοκρατικής παράταξης, του κόμματός μας».

Διαβάστε ακόμη: Ο Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάζει τη ΔΕΘ το Σάββατο

Τα μηνύματα του ΠΑΣΟΚ
Απαριθμώντας τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρόκειται:

Α) για το μήνυμα «εθνικής και κοινωνικής ευθύνης» της παράταξης. «Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει χάριν του εαυτού του, υπάρχει για την πατρίδα, για τις προοδευτικές δυνάμεις και το όνομα των ευθυνών που έχει αναλάβει διαχρονικά».

Β) Μήνυμα ιστορική αυτοσυνειδησίας.

Γ) μήνυμα επαφής με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο λαός.

Δ) Μήνυμα «πολιτικής αποφασιστικότητας», «έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών». Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει σχέδιο Β» και πως «αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση».

Ε) Μήνυμα «ενεργούς συμμετοχής» στην προσπάθεια να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί ενόψει ευρωεκλογών και ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα.

ΣΤ) Μήνυμα «σεβασμού στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς της ευθύνης».

Αναφερόμενος στα μεγάλα ερωτήματα που καλείται να δώσει απαντήσεις το ΠΑΣΟΚ και μέσω του συνεδρίου του -όπως θα κάνει και ο ίδιος αύριο στην ομιλία του- ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη Μεταπολίτευση που «είναι η καλύτερη περίοδος της χώρας παρά τις δυσκολίες, αντιφάσεις και αδικίες», για τη μεγάλη εισφορά του ΠΑΣΟΚ σε αυτή, με το κεκτημένο της χώρας να «οφείλεται στη Δημοκρατική Παράταξη, στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου» και στη δουλειά και τον αγώνα της καθημερινότητας που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε.

«Καλούμαστε», συνέχισε, «να δώσουμε απαντήσεις χωρίς μισόλογα» σε σχέση με την πολιτική σταθερότητα, την κυβερνητική σταθερότητα, και να πει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον κυβερνητικό του εταίρο, τη ΝΔ, τι είναι αυτό που τους ενώνει μέσα στη συγκυρία της κρίσης και τι τους χωρίζει αξιακά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος