Πέντε συμβουλές καριέρας από την Arianna Huffington

Πέντε συμβουλές καριέρας από την Arianna Huffington
Photo:

Οι γυναίκες βρίσκονται εν μέσω ενός μετασχηματισμού του κόσμου της εργασίας – σύμφωνα, τουλάχιστον, με την «γκουρού» των μέσων ενημέρωσης.

της Kristen Bellstrom

Οι γυναίκες βρίσκονται εν μέσω ενός μετασχηματισμού του κόσμου της εργασίας – σύμφωνα, τουλάχιστον, με την Arianna Huffington.

«Οι γυναίκες λένε ότι δεν θέλουμε απλώς να είμαστε στην κορυφή του κόσμου όπως τον έχετε σχεδιάσει εσείς οι άντρες, επειδή αυτός ο κόσμος δεν δουλεύει» είπε η Huffington, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης ευεξίας Thrive Global. «Οι γυναίκες ηγούνται της διαδικασίας με την οποία σχεδιάζεται εκ νέου ο τρόπος με τον οποίον εργαζόμαστε και, ευρύτερα, ο τρόπος με τον οποίον ζούμε».

Η γνωστή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης που πλέον έχει εξελιχθεί σε γκουρού της ευεξίας εμφανίστηκε στη Σύνοδο Great Place to Work στο Σαν Φραντσίσκο την περασμένη εβδομάδα, όπου μοιράστηκε τη σκηνή με την Jennifer Morgan, πρόεδρο της SAP για την Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό. Οι δυο τους μοιράστηκαν με το κοινό κάποιες συμβουλές καριέρας – και ενώ πολλές από τις συμβουλές ισχύουν τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, οι ίδιες δεν δίστασαν να απευθυνθούν ξεχωριστά στις γυναίκες που ήταν παρούσες στη Σύνοδο.

Ιδού μερικές από τις πιο κομβικές συμβουλές:

Οι φίλοι δεν αφήνουν τους φίλους να λαμβάνουν αποφάσεις όταν τους λείπει ύπνος

Η Huffington έχει περάσει τα τελευταία χρόνια διακηρύσσοντας τα οφέλη του ύπνου και έχει αναδειχθεί πλέον σε …λομπίστρια κατά της έλλειψης ύπνου. Στη Σύνοδο τόνισε στο κοινό τους κινδύνους που ενέχει η λήψη αποφάσεων όταν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά. «Μπορώ να εντοπίσω κάθε λάθος που έκανα στην επιχειρηματική μου ζωή, και τα περισσότερα λάθη σχετίζονταν με τις προσλήψεις – υπάρχει άραγε μεγαλύτερο λάθος; Όλα συνέβαιναν όταν ήμουν εξαντλημένη και αγνοούσα τις ενδείξεις ή ήθελα απλώς να τελειώνω για να φύγει ένα μεγάλο βάρος από το κεφάλι μου». Συμπέρασμα: βρείτε χρόνο για ξεκούραση, και η καριέρα σας θα καταλήξει να σας ευχαριστεί γι’ αυτή την απόφασή σας.

Οι δυσκολίες είναι πραγματικές – μοιραστείτε τες

Όταν είστε το αφεντικό μπορεί να φαίνεται έξυπνο να υποκρίνεστε ότι έχετε έτοιμες τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Αλλά η αποκάλυψη των δικών σας ορίων μπορεί να είναι μια πολύ δυνατή πράξη με έναν ισχυρό αντίκτυπο, λέει η Morgan. Το να μοιραστείτε τις αμφιβολίες και τις αβεβαιότητές σας – και πώς τις επεξεργαστήκατε και τις ξεπεράσατε – μπορεί να συμβάλλει στην ισχυροποίηση των εργαζομένων σας.

«Όταν κοιτάμε τους ανθρώπους πάνω από μας, νομίζω ότι όλοι μας σκεφτόμαστε ότι έχουν έτοιμες τις απαντήσεις σε όλα – ότι υπάρχει ένα ειδικό ‘λυσάρι’ στο οποίο θα εκτεθούμε κάποια μέρα» αναφέρει η ίδια. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το ‘λυσάρι’ δεν το έχω βρει ακόμα. Άρα, πιστεύω ότι σαν ηγέτες είναι εξαιρετικά σημαντικό να μοιραζόμαστε την πραγματικότητα των δυσκολιών και το τι δουλεύει καλύτερα για μας».

Υιοθετήστε άφοβα τη θηλυκή πλευρά σας

Η Morgan παρέθεσε μια λίστα ιδιοτήτων που η ίδια συχνά βλέπει στις γυναίκες: ενσυναίσθηση, ταπεινότητα, αυθεντικότητα, ευπάθεια («κι όταν λέω ευπάθεια δεν εννοώ αδυναμία»). «Στο παρελθόν, οι γυναίκες μάθαιναν να μην μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά – νομίζοντας ότι και καλά αυτά δεν είναι τα ‘πραγματικά’ ηγετικά χαρακτηριστικά» ανέφερε. Όμως, στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο επιζητούν να εργαστούν για κάποιον που εκφράζει τις συγκεκριμένες ανθρωπιστικές αξίες, είπε η Morgan: «Το να είσαι ο αληθινός, αυθεντικός εαυτός σου σού εξασφαλίζει περισσότερους ακολούθους και φέρνει περισσότερη επιτυχία σε σχέση με το να προσπαθείς να είσαι κάποιος που δεν είσαι».

Οι διευθυντές δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας

Η Huffington μοιράστηκε με το κοινό της την ιστορία μιας γυναίκας που συναντούσε δυσκολίες στη δουλειά της επειδή ο διευθυντής της όριζε καθημερινά μια τηλεδιάσκεψη στις 7.30 το πρωί – την ίδια ώρα που αυτή έπρεπε να αφήσει την κόρη της στο σχολείο. Το γεγονός αυτό αποδιοργάνωνε τη ζωή της γυναίκας σε μεγάλο βαθμό, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ο διευθυντής της δεν είχε ιδέα για το πρόβλημα.

«Οι γυναίκες συχνά διστάζουν να μιλήσουν για ό,τι είναι σημαντικό γι’ αυτές, ειδικά όταν αυτό αφορά τα παιδιά, επειδή νομίζουν ότι θα φανεί σαν μια ένδειξη πως δεν είναι επαρκώς αφοσιωμένες στη δουλειά τους» είπε η Huffington.

Η λύση σε τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι εξαιρετικά απλή: συχνά αρκεί το να επιδιώξετε ενεργά τη βελτίωση της επικοινωνίας, σημειώνει η Huffington. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσπαθούν περισσότερο να ρωτούν τους εργαζόμενους για τις ανάγκες τους – και οι εργαζόμενοι πρέπει να μιλάνε πιο ανοιχτά γι’ αυτές τις ανάγκες.

Φορέστε τα ίδια ρούχα

Η συμβουλή αυτή δεν είναι καινούργια για τη Huffington – για την ακρίβεια, την επαναλαμβάνει από το 2014. Στη σκηνή του Great Place to Work, σημείωσε ότι είχε φορέσει το ίδιο φόρεμα σε δύο προηγούμενες εκδηλώσεις προτού πάει εκεί. Και είπε στις γυναίκες που βρίσκονταν στο κοινό: «Έχουμε ένα συγκριτικό μειονέκτημα σε σχέση με τους άντρες – ξοδεύουμε τεράστιες ποσότητες χρόνου και ενέργειας προσπαθώντας να διαλέξουμε ένα διαφορετικό ένδυμα για κάθε ξεχωριστή περίσταση». Τι προτείνει; «Αγοράστε κάτι που σας αρέσει – εννοείται ότι δεν είμαι εναντίον των ωραίων ρούχων – και φορέστε το ξανά και ξανά».

Διαβάστε επίσης: H Arianna Huffington στο Fortune: Το Thrive Global, η Ελλάδα και ο Donald Trump