Πέντε τρόποι για να μη χάσετε την επαφή με τα παιδιά σας

Πέντε τρόποι για να μη χάσετε την επαφή με τα παιδιά σας

Συμβουλή: Λίγος προγραμματισμός δεν βλάπτει. 

Του Verne Harnish*

Δεν ρωτάτε πως πέρασαν τη μέρα τους
Μην ορμήσετε στα παιδιά σας κάνοντας την κλασική ερώτηση μόλις φτάσουν σπίτι. Δεν είναι καλή ιδέα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα εκνευρίσετε και να σας δώσουν μια μονολεκτική απάντηση. Αφήστε τα να σας ανοιχτούν από μόνα τους. Θα έχουν περισσότερη διάθεση να σας μιλήσουν αν τα αφήσετε να έρθουν αυτά σε σας όποτε το θελήσουν. Εν τω μεταξύ, ασχοληθείτε με κάποιον που σίγουρα θέλει να σας πει πώς πήγε η μέρα του: τον σύζυγο ή τη σύζυγό σας!

Εργαστείτε από το σπίτι όποτε μπορείτε
Ακόμα κι αν είναι μόνο ένα μεσημέρι την εβδομάδα, κάτι τέτοιο θα σας προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες να δείτε τα παιδιά σας και να τους δώσετε μία αίσθηση ασφαλείας. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει τονίσει επανειλημμένα πόσο ωφελεί την οικογενειακή του ζωή το γεγονός ότι διοικεί τον Όμιλο Virgin από το σπίτι του, κι εγώ προσωπικά φροντίζω να ακολουθώ το παράδειγμά του. Τα παιδιά θέλουν να περνάμε πολύ χρόνο μαζί τους, κι όχι λίγο και καλό.

Καθίστε στο δείπνο σαν οικογένεια
Δεν μπορείτε να πείτε «όχι» σε κάθε επιχειρηματικό δείπνο, όμως το τίμημα του να πηγαίνετε συνεχώς σε γεύματα με πελάτες είναι τεράστιο. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν, να πίνουν ή να παίρνουν ναρκωτικά, αν τρώτε μαζί τους. Επιπλέον, έτσι βελτιώνονται το λεξιλόγιο και η απόδοσή τους στο σχολείο. Η εστίαση σε θετικά γεγονότα, όπως μια επιστημονική ανακάλυψη, πάντα γεννά ατέλειωτες συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι.

Κάνετε ό,τι θέλουν όπως το θέλουν
Ο γιος μου Κουίν, που είναι μόλις πέντε ετών, συχνά αρπάζει το πρόσωπό μου και το γυρνάει προς την κατεύθυνσή του ώστε να τον δω την ώρα που δουλεύω. Φυσικά, αυτό με κάνει να νιώθω ενοχές. Πλέον το κάνει σπανιότερα. Ο λόγος; Αφιερώνω 15 λεπτά κάθε απόγευμα για να κάνω οτιδήποτε θέλει αυτός, όπως το θέλει. Συνήθως καταλήγουμε να παίζουμε για περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας. Αν υποσχεθείς λίγα, συνήθως καταλήγεις να δίνεις πάντα περισσότερα.

Αποδράστε με κάθε παιδί ξεχωριστά
Προγραμματίστε ένα σύντομο ταξίδι με καθένα από τα παιδιά σας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Και ενσωματώστε το στο κανονικό σας πρόγραμμα ώστε να μην το αναβάλετε. Μία από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι η επίσκεψη στο Rock and Roll Hall of Fame με τον γιο μου Cameron, ύστερα από μια ομιλία μου στο Κλίβελαντ. Τα παιδιά λατρεύουν να ακολουθούν τους γονείς τους σε επιχειρηματικά ταξίδια – εφόσον, βέβαια, περνάτε χρόνο με αυτά και δεν τριγυρνούν στο ξενοδοχείο άσκοπα.

*O VERNE HARNISH είναι ο CEO του ομίλου εκπαίδευσης στελεχών εταιρειών Gazelles Inc.