ΠΓΔΜ: Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5% των πολιτών

ΠΓΔΜ: Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5% των πολιτών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Η συμφωνία αποτελεί προϊόν μίας πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξε στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” ή “Severna Makedonja”. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Το 35,1% των πολιτών τάσσεται κατά της εφαρμογής της συμφωνίας με την Ελλάδα. - Το 80,4% στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ MIA, σύμφωνα με τα οποία το 41,5% των πολιτών της χώρας τάσσεται υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, έναντι 35,1% που τάσσονται κατά.

Στο ερώτημα «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;» το 41,5% απαντά ναι και το 35,1% όχι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του MCIC. Η θετική ψήφος των πολιτών αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις νεότερες ηλικίες, το 49,2% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στις εθνοτικές ομάδες το 27,4% των σλαβόφωνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ και το 45,2% κατά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αλβανόφωνων (88%) θα ψηφίσει υπέρ.

Ανεξαρτήτως πάντως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η ένταξη στην ΕΕ (80,4%) και στο ΝΑΤΟ (79,9%) συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Το 66,4% απαντά πως θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2018 σε δείγμα 1.026 ψηφοφόρων.