Ποια χώρα έφτασε να βιώνει τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της

Ποια χώρα έφτασε να βιώνει τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της
epa05301418 A Brazilian protester holds the Brazilian national flag as he celebrates the impeachment trial against President Dilma Roussef in front of the Lower House in Brasilia, Brazil, 12 May 2016. The Brazilian Senate on early 12 May 2016 voted to suspend Rousseff from power as she stands an impeachment trial. Brazil's lower house of Congress voted on 17 April in favor of impeaching Rousseff for allegedly manipulating budget figures to minimize the deficit. Rousseff denies the allegations, insisting the impeachment process is a coup against her. EPA/ANTONIO LACERDA

Η Βραζιλία βρίσκεται εδώ και οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα σε ύφεση. 

 

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ύφεσης στην ιστορία της.

Η οικονομία της Βραζιλίας μειώθηκε κατά 3,6% το 2016. Αυτή η επίδοση είναι ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2015, όταν η ύφεση άγγιξε το 3,8%, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι θετική. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τη μακρύτερη περίοδο ύφεσης με οχτώ συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

Η ανεργία χτύπησε 12,6% τον Ιανουάριο. Πριν από έναν χρόνο, ήταν 9,5%. Συγκριτικά, στην κορύφωση της ύφεσης στις ΗΠΑ το 2009 η ανεργία άγγιξε το 10%. Σχεδόν 13 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι βρίσκονται σήμερα χωρίς δουλειά.

Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις μιας επερχόμενης ανάκαμψης, η καθημερινότητα δεν βελτιώνεται για τον μέσο Βραζιλιάνο, λένε οι ειδικοί.

«Στους δρόμους της Βραζιλίας δεν υπάρχει η αίσθηση ότι η ύφεση έχει τελειώσει, αλλά εντός των εταιρικών συμβουλίων και της κυβέρνησης η αισιοδοξία περισσεύει» λέει ο Μπράιαν Γουίντερ, αντιπρόεδρος του Council of the Americas.

Πλέον, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το Στάδιο Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχουν γίνει στάδια-φαντάσματα· κλεμμένα καθίσματα και εξοπλισμός που έχει αφεθεί στην τύχη του.

Η ύφεση, η οποία έχει τροφοδοτηθεί από τεράστιας έκτασης διαφθορά, οδήγησε στην αποπομπή της πρώην Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

Πολιτικοί, δισεκατομμυριούχοι και εταιρικά στελέχη έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.

Μια βραζιλιάνικη εταιρεία που συμμετείχε στο κύκλωμα της διαφθοράς, η Odebrecht, πλήρωσε το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της χώρας – 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια – στις βραζιλιάνικες, ελβετικές και αμερικανικές αρχές, καθώς παραδέχθηκε ότι τα στελέχη της παρανόμησαν.

«Η έρευνα αποκάλυψε τη συστημική φύση της διαφθοράς στη Βραζιλία. Οι Βραζιλιάνοι διαισθάνονταν ότι το πρόβλημα υπήρχε αλλά δεν γνώριζαν την πραγματική του έκταση» λέει ο Πάουλο Σοτέρο, διευθυντής του Brazil Institute στο Wilson Center.

Παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης. Οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες είχαν απομακρυνθεί εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς, έχουν επιστρέψει. Το χρηματιστήριο της Βραζιλίας έχει ανέβει κατά 60% τους τελευταίους 12 μήνες. Και το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος θα μπει ένα τέλος στην ύφεση στη Βραζιλία, αν και η ανάπτυξη θα είναι λιγότερο από 1%.