Ποια είναι η Ελληνίδα Πρέσβειρα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Ποια είναι η Ελληνίδα Πρέσβειρα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Η Όλγα Σταυροπούλου, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, μιλάει στο FortuneGreece.

Είναι μάχιμη επιχειρηματίας, αναγνωρισμένη μέντορας και όταν πρόκειται για δουλειά είναι από τους πρώτους που θα σηκώσουν τα μανίκια ψηλά για να λάβουν δράση. Το όνομά της έχει συνδεθεί με πολυάριθμα έργα και δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για την ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας, της απασχολησιμότητας και της δια βίου μάθησης και κατάρτισης. Είναι όμως και η Ελληνίδα Πρέσβειρα που θα μας εκπροσωπήσει στις 19 Νοεμβρίου στο θεσμό της Παγκόσμιας Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, στα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ. Η  Όλγα Σταυροπούλου Πρόεδρος της εταιρείας Militos και Αντιπρόεδρος της EΣΥΝΕ, μιλά στο FortuneGreece για την τιμητική διάκριση και τις προοπτικές ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων, γένους θηλυκού.

«Η υποψηφιότητα ήρθε από την ΕΣΥΝΕ. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να συμπληρώσω την αίτηση. Χαίρομαι πολύ που με προτείναν και φαντάζομαι πως ο βασικός λόγος επιλογής μου ήταν οι δράσεις που οργανώνουμε για τις γυναίκες και την επιχειρηματικότητα. Γενικά δεν είμαι άνθρωπος της θεωρίας. Αν κάτι με χαρακτηρίζει είναι το ότι επιδιώκω να έχω πάντα μετρήσιμα αποτελέσματα».

Όπως τονίζει η κ. Σταυροπούλου ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αποκτά πλέον μεγαλύτερη δυναμική ως κίνημα, καθώς είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι αντίστοιχο με την συμμετοχή 144 χωρών από όλο τον κόσμο από γυναίκες, κάθε μια από τις οποίες έχει να αφηγηθεί τη δική της ιστορία για την επιχειρηματικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και τη συμβολή του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικών αντιλαμβάνεται κανείς και το ειδικό βάρος μιας τέτοιας εκδήλωσης, η οποία έχει ως στόχο να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα για το επιχειρείν που φέρει άρωμα γυναίκας.

Όσο για το τι θα παρουσιάσει η κ. Σταυροπούλου στην συγκεκριμένη διοργάνωση, μας διαβεβαιώνει πως θα είναι κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει αίσθηση. «Στο μυαλό μου υπάρχουν ιδέες που δεν θα μείνουν σε αυτό το στάδιο, αλλά θα γίνουν πράξη. Είμαστε αναμφίβολα όλες Πρέσβειρες ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης. Το μήνυμά μου εστιάζει στο ότι Πρέσβειρα είναι κάθε γυναίκα που έχει μια επιχείρηση, ακόμη και ένα μικρό μαγαζί, και που μάχεται καθημερινά για την επιβίωσή της».

Η αίσθηση που έχει αποκομίσει από την καθημερινή επαφή της με γυναίκες επιχειρηματίες που την επισκέπτονται στα γραφεία της εταιρείας Militos, για να τους δώσει τις συμβουλές της και για να τις βοηθήσει να μετουσιώσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε πράξη, είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα σε ότι αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

«Σε αυτό το κομμάτι καταγράφεται μια δυναμική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι γυναίκες ,και λόγω της κρίσης ,έχουν βγει στην αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας παρά μόνο φρέσκες ιδέες. Ωστόσο θα λέγαμε πως ακόμα τα νούμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν φτάσει εκεί που θέλουμε. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών αγγίζει το 34%».

Σε μια προσπάθεια να συνθέσει το πορτραίτο της Ελληνίδας επιχειρηματία η Όλγα Σταυροπούλου πιστεύει πως τα δυνατά της σημεία είναι η πολυμορφία στη σκέψη, ο υψηλός βαθμός δημιουργικότητας και η ικανότητά της να δικτυώνεται εύκολα και γρήγορα σε κοινωνικό επίπεδο. Όσο για την «αχίλλειο πτέρνα» είναι η αδυναμία της να συνεργαστεί και να δουλέψει ομαδικά με άλλες γυναίκες.

Πέρα από την ΕΣΥΝΕ στην οποία εκτελεί χρέη Αντιπροέδρου, η κ. Σταυροπούλου είναι Πρόεδρος στην Militos. Έχοντας εργαστεί για χρόνια στον κλάδο της πληροφορικής, το 2000 αποφασισε μαζί με 2 φίλους να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του ιδιωτικού τομέα και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. «Η αφέλεια που είχαμε τότε, ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, φαίνεται πως δεν μας βγήκε σε κακό. Πάντα μου άρεσε να δημιουργώ καινούρια πράγματα».

Στην ουσία η Militos ήταν η μετεξέλιξη αυτών που ήδη έκαναν τα στελέχη της. Λειτουργούσαν ως συμβουλευτική ομάδα ευρωπαϊκών έργων εκπονώντας παράλληλα μελέτες αναφορικά με την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό, οι οποίες παρουσιάζονταν στο εξωτερικό.

«Αυτό που προσφέρουμε στην Militos είναι η αποτύπωση μιας ιδέας στο χαρτί για το στήσιμο μιας εταιρείας από το μηδέν. Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια το μυστικό επιτυχίας της Militos βρίσκεται στην αύξηση του μεγέθους της ομάδας. Δεν είμαι εγώ αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας αλλά η ίδια η εταιρεία είναι αυτοδημιούργητη».

Από το 2011 η εταιρεία εντάσσει διαρκώς νέα μέλη στο προσωπικό της και αυξάνει την κερδοφορία της.

Σήμερα το cluster έχει φτάσει να απαριθμεί περί τα 20 άτομα.