Αυτά είναι τα κράτη που απαρτίζουν τη «συμμαχία» κατά του άνθρακα

Αυτά είναι τα κράτη που απαρτίζουν τη «συμμαχία» κατά του άνθρακα
epa06297330 Steam rises from the brown coal-fired power plant Niederaussem operated by RWE in Bergheim, Germany, 29 October 2017. The UN Climate Change Conference COP23 will take place in Bonn from 06 to 17 November 2017, only a few kilometers away from Europe's largest carbon dioxide source, the Rhenish Brown Coal Field. EPA/SASCHA STEINBACH

Αυτές οι χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταργήσουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

του Billy Perrigo

Η Βρετανία κι ο Καναδάς είναι δύο από τις 25 χώρες που ξεκίνησαν μια διεθνή συνεργασία την Πέμπτη για να καταργήσουν σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, που ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της κλιματικής αλλαγής.

Η «Παγκόσμια Συμμαχία για την Ενέργεια Πέρα από τον Άνθρακα» έκανε την εμφάνισή της στο συνέδριο COP23 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη Βόννη της Γερμανίας. Τα μέλη της συμμαχίας δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα, υποστηρίζοντας την καθαρή ενέργεια και ενθαρρύνοντας τεχνολογίες δέσμευσης του άνθρακα.

Η συμμαχία ελπίζει του χρόνου να έχει ξεπεράσει τα 50 μέλη. Η σύστασή της αποτελεί μια σαφή αμφισβήτηση των πολιτικών που υιοθετούνται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδονησία, οι οποίες έχουν ανακοινώσει σχέδια επέκτασης της χρήσης άνθρακα μες στα επόμενα χρόνια.

Άλλα μέλη της συμμαχίας είναι η Γαλλία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Αυστρία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έγιναν κι αυτές μέλη της συμμαχίας, πηγαίνοντας κόντρα στον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος φέτος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η συμφωνία αυτή δεσμεύει όσους την έχουν υπογράψει να διατηρήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

«Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού που τροφοδοτούνται από άνθρακα παράγουν σχεδόν το 40% του ηλεκτρισμού παγκοσμίως, καθιστώντας έτσι τη ρύπανση από τον άνθρακα έναν βασικό παράγοντα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή» αναφέρει μεταξύ άλλων η διακήρυξη που εξέδωσε η συμμαχία την Πέμπτη. «Συνεπώς, η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή».

«Η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είναι μια καλή είδηση για το κλίμα, την υγεία και τα παιδιά», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Catherine McKenna, υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά. «Ο άνθρακας κυριολεκτικά προκαλεί ασφυξία στις πόλεις μας, με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη ρύπανση που προκαλείται από άνθρακα. Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω τόσο μεγάλη δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μετάβαση στην ‘καθαρή’ ενέργεια – κι αυτό είναι μόνο η αρχή».