Ποιον θα είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης το 2019; Ο επικεφαλής της IBM αποκαλύπτει

Ποιον θα είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης το 2019; Ο επικεφαλής της IBM αποκαλύπτει
Photo: pixabay.com

Τι προβλέπει ο Dario Gil, διευθύνων σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικής υπολογιστικής της IBM.

της Danielle Abril

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμοστεί στα πάντα, από ψηφιακούς βοηθούς που τροφοδοτούν έξυπνα ηχεία μέχρι την πρόβλεψη του καιρού και την παροχή βοήθειας στους οδηγούς για να παρκάρουν. Και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η τεχνολογία αναμένεται να γίνει ακόμα φτηνότερη, αποδοτικότερη και ευρύτερα χρησιμοποιούμενη.

«Θα δούμε αυξανόμενο εκδημοκρατισμό της ικανότητας δημιουργίας και, κυρίως, εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Dario Gil, διευθύνων σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικής υπολογιστικής της IBM. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, για την επόμενη χρονιά οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν «τεχνητή νοημοσύνη που θα χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και αξιοπιστία».

Η μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους εξαρτάται από τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι υπολογιστές μαθαίνουν με βάση την εμπειρία και τη λογική, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της ταχύτητας με την οποία τα περίπλοκα συστήματα πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετείται ολοένα και περισσότερο, θα μπορούσαν να προκύψουν και νέες, άγνωστες σήμερα, χρήσεις.

Η IBM, για παράδειγμα, έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια δημιουργώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να συζητάει με ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα μπορεί να δημιουργήσει 10 λεπτά περιεχομένου που είναι ευφυές και εντός θέματος, σε συνέχειας μιας πρότασης που έχει πει ο συνομιλητής. Ακούει, κατανοεί, και απαντά με αντεπιχείρημα.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να γίνει αναπόσπαστο μέρος του εργατικού δυναμικού βοηθώντας τους εργαζόμενους να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα, δήλωσε ο Gil. Τα συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την υπολογιστική ισχύ για να επεξεργαστούν μεγάλο όγκο δεδομένων και να συμπληρώσουν την τρέχουσα τεχνογνωσία της εταιρείας.

«Στη Βιομηχανική Επανάσταση επεκτείναμε ό,τι μπορούσαν να κάνουν οι μύες μας μέσω των μηχανημάτων», είπε ο Gil. «Τώρα, θα έχουμε κάποιον να μας βοηθήσει να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και τον συλλογισμό μας».