Ποιος είναι ο άνθρωπος-κλειδί στις διαπραγματεύσεις, Γιώργος Χουλιαράκης

Ποιος είναι ο άνθρωπος-κλειδί στις διαπραγματεύσεις, Γιώργος Χουλιαράκης

Ο «παραγκωνισμός» Βαρουφάκη φέρνει στο προσκήνιο τον Γιώργο Χουλιαράκη. 

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και τα τελευταία 24ωρα είναι το πρόσωπο που κατέχει τα ηνία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της χώρας στις Βρυξέλλες.

Πολύ λίγα, όμως, είναι αυτά που γνωρίζουμε για τον ακριβοθώρητο Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς αποφεύγει τις δηλώσεις, όπως επίσης και τις φωτογραφίσεις.

Το χαμηλό προφίλ του Γιώργου Χουλιαράκη

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι ένας άνθρωπος που χαίρει εκτίμησης στον ακαδημαϊκό χώρο. Ο ίδιος είχε αποφασίσει πριν λίγους μήνες να εγκαταλείψει τη Βρετανία, στην οποία ζούσε και δίδασκε για χρόνια, για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Τον πρόλαβαν οι εκλογές και η προσωπική πρόσκληση από τον Γιάννη Δραγασάκη να αναλάβει χρέη «διαπραγματευτή». Ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, τον έχει χαρακτηρίσει «εξαίρετο» στις διαπραγματεύσεις και όσοι τον γνωρίζουν από κοντά υποστηρίζουν πως οι γνώσεις και η φυσική του ευγένεια τον καθιστούν αποτελεσματικό σε ό,τι του ανατίθεται και συμπαθή στους συνομιλητές του.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ αποφεύγει τα μέσα ενημέρωσης και προτιμάει να ζει και να εργάζεται χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας-ακόμη και τώρα που έχει αναλάβει μία τόσο κρίσιμη θέση. Για την προσωπική του ζωή, τα μόνα που είναι γνωστά είναι πως η σύζυγός του είναι Ισπανίδα και πως είναι αδερφός της Λιλής Χουλιαράκη, καθηγήτριας στο London School of Economics .

Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό τίτλο επίσης στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Warwick. Μέχρι να αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ήταν καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ πριν από αυτό ήταν λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Jean Monnet .

Έχει διδάξει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Warwick. Είναι επισκέπτης καθηγητής της Τράπεζας της Ελλάδας και συνεργάτης του Δικτύου Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μακροοικονομία, την οικονομική ιστορία, την εργασιακή μακροοικονομία, στη διεθνή μακροοικονομία και στη μακροοικονομία των νομισματικών ενώσεων.