Ποιους ωφέλησαν τα capital controls;

Ποιους ωφέλησαν τα capital controls;

Αποπληρωμή οφειλών μπροστά στο φόβο κουρέματος αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά την επιβολή των capitals controls ακολούθησαν πορεία καλύτερη από ότι αναμενόταν, επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank Γιώργος Αρώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου e banking της τράπεζας.

Η κατάσταση δεν έχει χειροτερεύσει, αλλά αντίθετα είναι καλύτερη για μια σειρά από λόγους, όπως το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός πελατών προχώρησε στην πληρωμή καθυστερούμενων οφειλών φοβούμενος ότι θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων, καθώς και ότι κάποια στιγμή το καθεστώς αναφορικά με την προστασία κατοικίας από πλειστηριασμούς θα σταματήσει.

Ο κ. Αρώνης επισήμανε ότι η επιβολή των capital controls δεν είχε τις μεγάλες συνέπειες που είχαν στην Κύπρο. Σήμερα η κατάσταση έχει σχεδόν φθάσει σε κανονικά επίπεδα είπε ο κ. Αρώνης, επισημαίνοντας ότι για παράδειγμα οι μικρές εξαγωγικές εταιρίες εξυπηρετούνται στα αιτήματα τους αυθημερόν.
Αναφορικά με την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, ο κ.Αρώνης τόνισε, ότι η μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε σε παραδοσιακούς κλάδους που χρησιμοποιείται το πλαστικό χρήμα, όπως σούπερ μαρκετ, βενζινάδικα, αεροπορικές εταιρίες και όχι σε κλάδους που επιμένουν να αντιστέκονται να δέχονται πληρωμές σε πλαστικό χρήμα και βρίσκονται και στην κέντρο της φοροδιαφυγής.

Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε εμπόρους και ιδιώτες, ώστε να αυξηθεί παντού η χρήση των καρτών είπε κ. Αρώνης και τόνισε ότι οι προμήθειες χρήσης του έχουν μειωθεί πολύ και θα μειωθούν ακόμη.