Ποιους θα αφορά η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Ποιους θα αφορά η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Θα συσταθεί ενδιάμεσος δημόσιος φορέας που θα αγοράζει σταδιακά από τις τράπεζες πακέτα «κόκκινων» δανείων, τόσο στεγαστικά όσο και επιχειρηματικά.

Σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, που θα προβλέπει διαγραφή μέρους οφειλών προς τις τράπεζες για δανειολήπτες που τα στεγαστικά τους είναι στο «κόκκινο» και οι ίδιοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε πως ήδη συντάσσεται πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο τα στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά και κάτω από το όριο της φτώχειας θα μεταφερθούν από τις τράπεζες σε δημόσιο τομέα και από εκεί και πέρα θα αναπροσαρμόσει τα δάνεια στα πραγματικά εισοδηματικά δεδομένα. Ανάλογη σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι και η αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κανόνες και αλλαγή του νόμου Δένδια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η συνολική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια που θα ακολουθήσει θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, υπολογισμό χαμηλότερης μηνιαίας δόσης που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται περίπου στο 1/3 των εισοδημάτων, ενώ μελετάται και η μεταφορά ενός ποσοστού του δανείου για αποπληρωμή σε μεταγενέστερη φάση.

Ο ενδιάμεσος δημόσιος φορέας που θα συσταθεί θα αγοράζει σταδιακά από τις τράπεζες πακέτα «κόκκινων» δανείων, τόσο στεγαστικά όσο και επιχειρηματικά. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο φορέας μπορεί να αγοράζει ακόμη και τμήμα του δανείου. Σε αυτήν την περίπτωση το δάνειο θα χωρίζεται σε δύο μέρη: αυτό που θα αποπληρώνεται θα παραμένει στην εμπορική τράπεζα και το μέρος που «παγώνει» για μία περίοδο 5-10 ετών θα μεταφέρεται στον ενδιάμεσο φορέα. Η έκπτωση με την οποία θα αγοράζει τα ενυπόθηκα δάνεια εξετάζεται να προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της αρχικής εμπορικής αξίας του προσημειωμένου ακινήτου και της τρέχουσας εμπορικής του αξίας. Ο δανειολήπτης, βεβαίως, θα αποπληρώνει το δάνειο στον φορέα με βάση τη νέα αξία αυτού, αλλά και βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η χρηματοδότηση του φορέα για την εξαγορά των δανείων μελετάται να γίνει από μέρος των 11 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και σε πρώτη φάση εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί με 2 δισ ευρώ.

Σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμώνται περίπου στα 80 δισ. ευρώ, με τα 45 δισ. να είναι επιχειρηματικά, πάνω από 25 δισ. να αφορούν περισσότερα από 300.000 στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και περίπου 10 δισ. να είναι καταναλωτικά.