Orange Grove: «Πορτοκαλεώνας» επιχειρηματικότητας

Orange Grove: «Πορτοκαλεώνας» επιχειρηματικότητας

Το Orange Grove «καλλιεργεί» τις ιδέες που «φυτεύουν» νέοι δυνάμει επιχειρηματίες κι ελπίζει στην «παραγωγή» δυναμικών επιχειρήσεων.

Της Ιωάννας Λουλούδη

Εδώ και μερικούς μήνες κάτι τρέχει στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι ακριβώς από το ιστορικό Καλλιμάρμαρο. Στο ισόγειο του κτιρίου της ολλανδικής πρεσβείας κόσμος μπαίνει και βγαίνει από μια πόρτα που φέρει την επιγραφή «Orange Grove». «Πορτοκαλεώνας» δηλαδή.

Στην Αθήνα; Και όμως. Ο ολλανδικός «πορτοκαλεώνας» εργασίας, δικτύωσης και υποστήριξης Ελλήνων και Ολλανδών επιχειρηματιών έως 35 ετών, άνοιξε τις πόρτες του σε 10 νέες επιχειρήσεις στις 25 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Έκτοτε, στον ειδικά διαμορφωμένο εσωτερικό χώρο νέοι που κάθονται σε αναπαυτικούς καναπέδες πληκτρολογούν σε laptops και tablets, άλλοι κάνουν σύσκεψη σε φαρδιά ξύλινα τραπέζια, και με κάποιο μαγικό τρόπο, ενώ όλοι συνομιλούν μεταξύ τους, καταφέρνουν να παραμένουν απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν.

Ανάμεσά τους συχνά διακρίνει κανείς τον Ολλανδό πρέσβη, κ. Γιαν Φέρστεϊχ, τον ιθύνοντα νου πίσω από αυτήν την «θερμοκοιτίδα/επιταχυντή» για startups. Μπορεί να βρίσκεται λίγο καιρό μόνο στην Ελλάδα, ωστόσο, από νωρίς διέκρινε δύο τάσεις, μία ανησυχητική, αλλά και μία περισσότερο αισιόδοξη.

«Μας προκαλούσε ανησυχία η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αριθμός των ανέργων και το πόσοι εγκατέλειπαν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό. Αυτό το γνωρίζουμε καθώς αυξήθηκε και ο αριθμός των Ελλήνων που επιλέγουν την Ολλανδία για να σπουδάσουν ή να εργαστούν. Επίσης στην χώρα μας είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται αρνητικά στερεότυπα για τους Έλληνες και τα υπόλοιπα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, όπως και εδώ για τις χώρες του Βορρά», εξηγεί ο Ολλανδός πρέσβης. «Από την άλλη, ερχόμενος εδώ είδα πως υπήρχε μεγάλη κινητικότητα στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων. Η κρίση έκανε πολλούς νέους να αναρωτιούνται τί άλλες ευκαιρίες έχουν, τους έκανε πιο εφευρετικούς και μετρίασε τον φόβο της ανάληψης ρίσκων».

Διαβάστε ακόμη: Οι επτά ελληνικές startups που εκθειάζει η ΕΕ

Έχοντας ο ίδιος δραστηριοποιηθεί στην πατρίδα του στον χώρο των νέων επιχειρηματιών, ο Γιαν Φέρστεϊχ έκανε μια σκέψη που αποτέλεσε τον «σπόρο» του ολλανδικού επιχειρηματικού «πορτοκαλεώνα»: «Στην Ολλανδία με ενέπνεε πάντα το περιβάλλον των startups, οι άνθρωποι αυτοί που δεν βλέπουν περιορισμούς και λένε “ας το κάνουμε”. Αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσα να συνδέσω αυτόν τον χώρο και με την ελληνική startup σκηνή, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον περιορισμό του λεγόμενου “brain drain”, της διαρροής των ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό. Η ανταπόκριση που βρήκε η ιδέα εδώ στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα θετική κι έτσι βάλαμε μπρος στο Orange Grove».

Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός χώρου που θα προσέφερε επαφές, τεχνογνωσία, και νέες γνώσεις και ικανότητες σε νέους Έλληνες και Ολλανδούς επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο κ. Φέρστεϊχ αναζήτησε την υποστήριξη ολλανδικών και ελληνικών εταιρειών, πανεπιστημίων και φορέων.

Το αποτέλεσμα; Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί τον κύριο χορηγό του Orange Grove, οι Philips, KLM, Interamerican και Coco-Μat -η οποία κατασκεύασε και τα έπιπλα που πλαισιώνουν τον χώρο- συμπληρώνουν τη λίστα των υπόλοιπων χορηγών του εγχειρήματος. Συμμετέχουν ακόμη μεταξύ άλλων εταιρείες όπως ΑBN AMRO, FrieslandCampina και Wind.

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

Βασικοί συνεργάτες του επιχειρηματικού προγράμματος από την αρχή ήταν τα πανεπιστήμια του Amsterdam και του Delft στην Ολλανδία, καθώς και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόσφατα σε αυτά προστέθηκε και το γεωπονικής κατεύθυνσης πανεπιστήμιο του Wageningen, ενώ ενδιαφέρον για συνεργασία υπάρχει από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τη Γεωπονική. Το πρόγραμμα πλαισιώνουν εθελοντές δικηγόροι και λογιστές που παρέχουν ειδικές συμβουλές στις startups.

«Οι εταιρείες, εκτός από οικονομική στήριξη, παρέχουν τα στελέχη τους ως μέντορες που δίνουν πολύτιμη κατεύθυνση και ένα δίκτυο επαφών στους νέους επιχειρηματίες του Orange Grove. Οι συμμετέχοντες περνούν από ένα ιδιαίτερα εντατικό πρόγραμμα, με σεμινάρια, workshops αλλά και δύο boot camps στο διάστημα που είναι εδώ, τα οποία διοργανώνουν τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Ακόμη, διατίθενται ανεξάρτητοι θεματικοί μέντορες, αλλά και κάποιοι “προπονητές” που ακονίζουν συγκεκριμένες επιχειρηματικές τους ικανότητες», εξηγεί ο Ολλανδός πρέσβης.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί το «παραδοσιακό» PR να βοηθήσει τις startups;

«Κάθε εβδομάδα μαθαίνεις κάτι καινούριο και βελτιώνεις τα προσόντα σου», λέει η Ελένη-Ροξάνη Κουτσολούκα, που, έχοντας σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στον χώρο των logistics τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Ελλάδα, κάνει για πρώτη φορά το δικό της πολλά υποσχόμενο βήμα στον χώρο των επιχειρήσεων. «Το σημαντικότερο για μένα είναι το networking. Μέσω του μέντορα που μου έχει ανατεθεί έχω διευρύνει σημαντικά τις επαφές μου. Κι αυτό σημαίνει πως προκύπτουν διαρκώς νέες ιδέες».

«Το Orange Grove έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεοντεκτήματα. Διαθέτει ένα ευρύ επιχειρηματικό δίκτυο, το οποίο είχαμε ανάγκη για να προχωρήσει το σχέδιό μας, ενώ οι μέντορες του προγράμματος διαθέτουν σημαντική εμπειρία, την οποία και μοιράζονται μαζί μας», εξηγεί ο Αλέξανδρος Μέλης-Χρυσικός, μέλος της πενταμελούς ομάδας του Sponsor Boat, μιας startup που θέλει να γεφυρώσει το «χάσμα» ανάμεσα σε διοργανωτές εκδηλώσεων και εταιρείες που μπορούν να κάνουν χορηγίες.

Οι «καρποί» του Orange Grove έχουν αρχίσει να φαίνονται, καθώς η ομάδα του Sponsor Boat απέσπασε το 2ο βραβείο στο Google Launchpad που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα, ενώ κέρδισε το βραβείο “social media” από το κοινό της εκδήλωσης επιχειρηματικότητας «Disrupt, Startup, ScaleUP». «Σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας παίζει η νοοτροπία της εστίασης στο αποτέλεσμα που επικρατεί στο Orange Grove, αλλά και ο χώρος που ευνοεί το brainstorming μεταξύ των μελών των startups. Και φυσικά η ομάδα της ολλανδικής πρεσβείας που είναι από την αρχή μαζί μας σε κάθε βήμα», επισημαίνει ο Αλέξανδρος.

Διαβάστε ακόμη: Τα καλύτερα εγχειρήματα του Kickstarter το 2013

«Είναι μια απαιτητική απασχόληση, αλλά είναι εξαιρετικά ανταποδοτική», λέει ο Ολλανδός πρέσβης. «Είναι πραγματικά ευχάριστο να δουλεύεις με ανθρώπους που κοιτάνε μπροστά, σηκώνουν τα μανίκια και λένε “ας κάνουμε κάτι εδώ”. Είναι περισσότερο αισιόδοξοι και δημιουργικοί, έχουν νέες ιδέες και βρίσκουν νέους τρόπους να τις πραγματοποιήσουν, χωρίς να βλέπουν παντού εμπόδια και περιορισμούς».

Για τον κ. Γιαν Φέρστεϊχ η πορεία του Orange Grove έχει μέχρι τώρα πάει ανέλπιστα καλά. Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδιαφέρον από περισσότερες ελληνικές εταιρείες, απαντά με ενθουσιασμό πως «το ενδιαφέρον για πιθανές συνεργασίες είναι μεγαλύτερο από ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτήν τη στιγμή. Αυτό είναι θετικό, σωστά;».

Σύμφωνα με τον κ. Φέρστεϊχ, φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Όπως λέει ο ίδιος, «στον χώρο των startups οι δραστηριότητες είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες πέρυσι και τριπλάσιες σε σχέση με πρόπερσι. Περισσότεροι βλέπουν την ανάγκη να αλλάξει η ελληνική οικονομία, να γίνουν ακόμη περισσότερα και να υπάρξει πιο ενεργή δράση από τους νέους επιχειρηματίες».

Στις 6 Δεκεμβρίου ο «πορτοκαλεώνας» της ολλανδικής πρεσβείας πέρασε στη δεύτερη φάση της ζωής του, καθώς 17 ακόμη startups εντάχθηκαν στο επιχειρηματικό πρόγραμμά του. Ποιο πιστεύει ο κ. Φέρστεϊχ ότι θα είναι το μέλλον του Orange Grove; «Ελπίζω πως στα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν διάφορες γενιές επιχειρηματιών που θα έχουν την εμπειρία του προγράμματος και θα την έχουν μετατρέψει σε επιτυχείς επιχειρήσεις. Κι ελπίζω πως οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να εμπλέκονται στο Orange Grove, βοηθώντας με τη σειρά τους νέες startups».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Διαβάστε ακόμη: Μπορούν να γίνουν βιώσιμες οι ελληνικές tech-startups;