Πώς οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν φέρνουν στην Κίνα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο

Πώς οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν φέρνουν στην Κίνα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο
epa06732558 Cars of the Iranian delegation are parked outside a building of the at Diaoyutai state guesthouse as Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif meets Chinese State Councillor and Foreign Minister Wang Yi, in Beijing, China, 13 May 2018. EPA/THOMAS PETER / POOL

Το κενό που δημιουργεί η Ουάσινγκτον θα καλυφθεί άμεσα από το Πεκίνο.

 

Η China National Petroleum Corp. (CNPC) αναμένεται να ηγηθεί ενός πρότζεκτ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Ιράν, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η κινεζική εταιρεία αναμένεται να διαδεχθεί τη γαλλική Total SA, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της στο Ιράν αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποφάσισε να επαναφέρει τις κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η κρατικά ελεγχόμενη CNPC, η οποία συμμετείχε στην αρχική κοινοπραξία που σχηματίστηκε μαζί με την Total και την ιρανική Petropars Ltd. το 2016 για την ανάπτυξη ενός τμήματος του κοιτάσματος του Νότιου Παρς στον Περσικό Κόλπο, θα αυξήσει το μερίδιό της στο πρότζεκτ από το 30% που κατέχει σήμερα.

Αρχικά, η Total είχε συμφωνήσει να κατέχει μερίδιο 50,1% του έργου ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Η CNPC θα γίνει ο βασικός εταίρος του έργου, ανέφερε το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επικαλούμενο τον Mohammad Mostafavi, επικεφαλής επενδύσεων στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν. Όμως, οι όροι της σύμβασης δεν έχουν αλλάξει ακόμα επισήμως, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν.

Η Total, η οποία οριστικοποίησε τη συμφωνία της με το Ιράν τον Ιούλιο του 2017, είχε ήδη δαπανήσει 40 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το πρότζεκτ όταν ο Trump ανακοίνωσε τον Μάιο ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν και να θεσπίσουν εκ νέου κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη.

Ο πρώτος γύρος κυρώσεων τέθηκε σε εφαρμογή την εβδομάδα που μας πέρασε ενώ το επόμενο κύμα κυρώσεων αναμένεται να έρθει τον Νοέμβριο. Η απόφαση του Trump έχει κάνει δύσκολη τη ζωή των εταιρειών εκείνων που έσπευσαν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Τη συμφωνία υπέγραψαν το Ιράν, οι ΗΠΑ, και άλλες πέντε χώρες μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Total, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα του Περσικού Κόλπου από τη στιγμή που άλλαξαν στάση οι ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Ο λόγος; Όπως «τουίταρε» ο Trump, «όποιος κάνει δουλειές με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες».