Πώς δρούσε η σπείρα του Ριχάρδου- Φωτογραφίες από το «χρυσό» υπόγειο στη Σαρωνίδα

Πώς δρούσε η σπείρα του Ριχάρδου- Φωτογραφίες από το «χρυσό» υπόγειο στη Σαρωνίδα

Κοσμήματα, πλάκες χρυσού, μετρητά και πυροβόλα όπλα βρίσκονται μεταξύ άλλων στη βίλα του φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος.

Σε κρυφό υπόγειο της υπερπολυτελούς βίλας του στην Σαρωνίδα έκρυβε τους θησαυρούς του ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος χθες συνελήφθη, μαζί με άλλα μέλη του  κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού. Στο κρησφύγετο βρέθηκε πλήθος κοσμημάτων και πλάκες χρυσού.

Ο εν λόγω ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της μίας από τις δύο σπείρες που εξαρθρώθηκαν χθες, κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού από τα καταστήματά του και από άλλα ενεχυροδανειστήρια. Στη συνέχεια διοχέτευε τον χρυσό στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Οι εξονυχιστικές έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και πρόσωπα έφεραν στο φως μεγάλες ποσότητες χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, πολύτιμους λίθους, χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το κύκλωμα αποκόμιζε περίπου 6 εκατ. ευρώ το μήνα από το λαθρεμπόριο, ενώ έστελνε κάθε μέρα στην Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη για Κωνσταντινούπολη 100 έως 500 κιλά χρυσού.

Η αστυνομία ανακάλυψε και κατάσχεσε μεγάλο όγκο εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η εμπλοκή και άλλων προσώπων στο κύκλωμα.

Η ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, της Ε.Κ.Α.Μ, της Δ.Ε.Ε και τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών της ΓΑΔΑ, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Περιφερειακών Υπηρεσιών, οδήγησε στη σύλληψη 63 μελών των δύο οργανώσεων.

Οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία μετά χρήσεως

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια, προκειμένου να λάβουν προθεσμίες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού

Με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υπήρχαν δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.

Οι ποσότητες του χρυσού προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή, δηλαδή με σαφή κατανομή ρόλων των μελών τους, με αφθονία τεχνικών και οικονομικών μέσων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ, η καθεμία.