Πώς το ελληνικό χρέος αποδεικνύεται «χρυσάφι»

Πώς το ελληνικό χρέος αποδεικνύεται «χρυσάφι»

Πώς εκτοξεύονται τα ελληνικά ομόλογα, εν μέσω κρίσης; Η λίστα με τις καλύτερες και χειρότερες αποδόσεις.

Με τίτλο «To ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός» η εφημερίδα Telegraaf δημοσιεύει άρθρο του Ρόναλντ Βαν Γκέσελ.
Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Μπορεί να συμβεί. Πριν από μερικά χρόνια τα ελληνικά ομόλογα διασύρθηκαν, αλλά τώρα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν την καλύτερη απόδοση που υπάρχει στην Ευρωζώνη».

«Στις 26 Ιουλίου 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι θα σώσει το ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είχαν ενισχυθεί και τώρα έχουν μία απόδοση 439%», όπως υπολογίζεται από την Bank of America. Η μερίδα του λέοντος αυτής της απόδοσης οφείλεται στην αύξηση των τιμών, αλλά και στο υψηλότερο επιτόκιο, γράφει η εφημερίδα. Στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ελλάδα, η απόδοση ήταν 40%.

Διαβάστε σχετικά: Πώς ο «Σούπερ Μάριο» μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρωζώνης

Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να δίνουν μια πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα γερμανικά ή τα ολλανδική κρατικά ομόλογα, συνεχίζει η εφημερίδα, σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θέλουν να προσελκύσουν πολλά κεφάλαια. Τον Ιούνιο, η Ελλάδα θέλει να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ με ένα νέο ομόλογο διάρκειας τριών έως πέντε ετών, και αργότερα εντός του έτους άλλο ένα ποσό 2–3 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Ελλάδα θα είναι και πάλι ενεργή στην αγορά κεφαλαίων» γράφει η Telegraaf, τονίζοντας ότι τα δάνεια στις νότιες χώρες της κρίσης της Ευρωζώνης έχουν γίνει περιζήτητα.

«Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα ελληνικά δάνεια είχαν απόδοση 23%, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα επί συνόλου 34 χωρών σύμφωνα με τον Bloomberg World Bond Index. Τα πορτογαλικά δάνεια έρχονται στη δεύτερη θέση με 12% απόδοση. Οι οικονομίες όλων των χωρών του Νότου πηγαίνουν καλύτερα».

Πηγή: news247.gr