Πως η εργασία και οι σπουδές στο εξωτερικό σας κάνουν πιο έξυπνους

Πως η εργασία και οι σπουδές στο εξωτερικό σας κάνουν πιο έξυπνους

Έρευνες έδειξαν πως η επαφή με άλλους λαούς, δημιουργούν ανθρώπους με κριτική σκέψη και πιο δημιουργικό μυαλό.

Κάποιοι το θεωρούν «δώρο» μέσα στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, κάποιοι το θεωρούν «κατάρα» -αφού αναγκάζονται να ξενιτευτούν, το να σπουδάζεις όμως ή να δουλεύεις στο εξωτερικό είναι μια μοναδική εμπειρία.

Δεν είναι που κάθε φορά που επιστρέφεις στη πατρίδα σου, έχεις μια γεμάτη βαλίτσα αναμνήσεων και σουβενίρ, αλλά είναι που η εμπειρία αυτή σε κάνει πιο έξυπνο, όπως έδειξαν έρευνες.

Έρευνα του καθηγητή Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο INSEAD, William Maddux βρήκε πως  η «πολυεθνική επαφή» των ατόμων που έχουν παρακολουθήσει διεθνή προγράμματα σπουδών MBA, σε πιο βαθμό δηλαδή ήταν πρόθυμοι να γνωρίσουν και να μάθουν για νέες κουλτούρες, προβλέπει πόσο σύνθετη έχει γίνει η σκέψη τους.

Δηλαδή, όσοι μαθητές υιοθέτησαν μια πιο ανοικτή και προσαρμοστική στάση απέναντι σε ξένους πολιτισμούς, ήταν περισσότερο πιθανό να μπορέσουν να συνδέσουν διάσπαρτες ιδέες. Η «επαφή» αυτή, μπορεί να προβλέψει, επίσης, τις πιθανότητες του να βρουν δουλειά μετά τις σπουδές.

Τα άτομα, επίσης, που είχαν επαφές με άτομα με διαφορετικό background είναι πιο δημιουργικοί και μπορούν να επιλύσουν πιο εύκολα προβλήματα, καθώς και να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Όπως απέδειξε και η έρευνα της Angela Leung, καθηγήτρια ψυχολογίας, οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με «ξένους» πολιτισμούς, δημιουργεί πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, που μπορούν να είναι πι εφευρετικοί και προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα χωρίς έντονες δυσκολίες.

Διαβάστε ακόμα:

Οκτώ βήματα εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό με ασφάλεια

Τα έξι βήματα που θα σας κάνουν πιο παραγωγικούς

Πώς να αποφεύγετε τους ενοχλητικούς συνεργάτες