Πώς η Samsung κυριαρχεί στην οικονομία της Νότιας Κορέας

Πώς η Samsung κυριαρχεί στην οικονομία της Νότιας Κορέας
Photo:

Το σύνολο των θυγατρικών της έχει χρηματιστηριακή αξία ίση με το 20% της συνολικής αξίας του Χρηματιστηρίου της Νότιας Κορέας.

Η Samsung είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα smartphones της. Αλλά στην εγχώρια αγορά της, εκείνη της Νότιας Κορέας, η τεράστια εταιρεία είναι κάτι παραπάνω από ένα τεχνολογικό εμπορικό σήμα.

Οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες συνδέονται με πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων εκεί.

Οι Νοτιοκορεάτες μπορεί να γεννηθούν σ’ ένα μαιευτήριο που κατέχει η Samsung, να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν με τη βοήθεια ταμπλετών κατασκευασμένων από τη Samsung, και να πάνε πανεπιστήμιο στο Sungkyunkwan University που ανήκει στη Samsung.

Και δεν τελειώνει εκεί. Μπορεί επίσης να ζουν σε μια πολυκατοικία χτισμένη από τη Samsung, και εξοπλισμένη με τις συσκευές και τα ηλεκτρονικά της εταιρείας. Οι Νοτιοκορεάτες μπορεί μάλιστα να καταλήξουν και σ’ ένα γραφείο κηδειών της Samsung όταν πεθάνουν.

Η Samsung είναι ένα από τα τσεμπόλ [chaebol] της Νότιας Κορέας – μεγάλοι, οικογενειακά ελεγχόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες στην οικονομία της χώρας. Όμως, πλέον οι στενοί δεσμοί αυτών των πανίσχυρων εταιρειών με την πολιτική ελίτ της Νότιας Κορέας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Ο de facto επικεφαλής της Samsung, Λι Τζάε Γιονγκ, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή κατηγορούμενος για δωροδοκία. Ο Λι και η Samsung αρνιούνται τις κατηγορίες, που έχουν σπρώξει την εταιρεία στην καρδιά ενός τεράστιου πολιτικού σκανδάλου που έχει προκαλέσει σεισμό στο νοτιοκορεατικό κατεστημένο.

Η Samsung παίζει έναν τεράστιο ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας.

Το σύνολο των θυγατρικών της έχει χρηματιστηριακή αξία ίση με το 20% της συνολικής αξίας του Χρηματιστηρίου της Νότιας Κορέας – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από τη Samsung Electronics, τη ναυαρχίδα του ομίλου.

Και υπολογίζεται ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματικού ομίλου ισοδυναμούν με περίπου 15% του συνόλου της νοτιοκορεατικής οικονομίας.

Η εγχώρια και διεθνής επιτυχία της Samsung – που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο – κατέστησε την εταιρεία ένα βασικό σύμβολο του οικονομικού μετασχηματισμού της Νότιας Κορέας. Η χώρα ήταν μια από τις πιο φτωχές στον κόσμο ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξελίχθηκε σε μια από τις πλουσιότερες τα τελευταία χρόνια.

Ο Στιβ Τσανγκ, ειδικός επί κορεατικών θεμάτων στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, λέει ότι πολλοί Νοτιοκορεάτες τρέφουν μεγάλο σεβασμό στο οικονομικό μοντέλο που «βοήθησε τη χώρα μας να αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια».

Αλλά όλο αυτό πλέον δοκιμάζεται με το πολύ μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς που έχει περικυκλώσει τη Samsung και άλλα τσεμπόλ.

Εξαιτίας του σκανδάλου, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και ανάγκασαν τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής σε δίκη της Προέδρου Παρκ Γκουν Χιέ. Άλλες κορυφαίες εταιρείες της Νότιας Κορέας ερευνώνται κι αυτές.

Η εμπλοκή της Samsung με την έρευνα περί διαφθοράς έχει πλήξει περαιτέρω την εταιρική της φήμη, ύστερα από το φιάσκο με το Galaxy Note 7 και τις αναφλεγόμενες μπαταρίες του μοντέλου.