Πώς είδε το Internet τις ανακοινώσεις της Apple

Πώς είδε το Internet τις ανακοινώσεις της Apple

Τι έλεγαν οι ειδικοί και απλοί χρήστες στα social media, στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης των νέων προϊόντων.

Κάθε παρουσίαση προϊόντων της Apple είναι παγκόσμιο τεχνολογικό γεγονός. Δεκάδες site προσφέρουν ζωντανό σχολιασμό με φωτογραφίες, αλλά αυτή τη φορά η εταιρεία μετέδωσε όλη την εκδήλωση με live streaming. Και χθες η επωδός ήταν η ίδια που ακούμε μετά από κάθε Apple event εδώ και δύο χρόνια: «Καλά προϊόντα, σημαντικές ανακοινώσεις, ενδιαφέροντα features, αλλά τίποτα από αυτά», λένε, «δεν συνταράζει την αγορά». Προφανώς, οι περισσότεροι περιμένουν από το Κουπερτίνο μια τεχνολογική επανάσταση κάθε δυο-τρία χρόνια.

«Όχι πάλι η γκρίνια ότι η Apple δεν παρουσίασε κάτι εντυπωσιακό», έγραψε ο Lance Ulanoff στο Mashable. «Η εταιρεία αυτόν τον καιρό έχει έναν και σαφή στόχο: να συνεχίσει να ικανοποιεί τους χρήστες που αγαπούν το κομψό design και να δίνει στους ήδη πελάτες της αναβαθμίσεις και δωρεάν εργαλεία για να εκμεταλλεύονται τα πανίσχυρα, ακόμα και δύο γενιές πίσω, iPad και iPhone».

Στο Twitter το πλήθος ήταν, ως συνήθως, μοιρασμένο, με φράσεις όπως «Σίγουρα θα πάρω το iPad mini!» και «Αν νομίζει ο Κουκ πως με μια αλλαγή στην οθόνη, ένα καινούριο τσιπάκι και νέο λειτουργικό θα μας κάνει να αγοράσουμε τις ταμπλέτες του τότε… έχει δίκιο!», μέχρι «Η Apple είναι ένα ζόμπι που ζει από τις προηγούμενες επιτυχίες της». Μετά κάποιος απαντά ότι «έχουν πουληθεί 700 εκατ. με iOS μέχρι σήμερα, για ζόμπι μια χαρά τα πάει» και η κουβέντα συνεχίζεται επ’ άπειρο…

Διαβάστε ακόμη: Ήρθε η Apple με τα «δώρα» της

Μετά από 50 λεπτά από την έναρξη της παρουσίασης δεν είχε ειπωθεί λέξη για τα iPad. «Κάποιοι στο κοινό έχουν κοιμηθεί», σχολίασε ο Alex Wynick της Mirror. Ενθουσιασμός επικράτησε όταν ο Τιμ Κουκ ανακοίνωσε πως έχουν πουληθεί 170 εκατ. iPad ως σήμερα και στη συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση των νέων μοντέλων. Το ότι το iPad Air είναι η λεπτότερη και πιο ισχυρή ταμπλέτα στον κόσμο δεν έδειξε να συνταράζει και πολλούς -έχουν συνηθίσει στην καινοτομία, μάλλον- και η συνηθέστερη φράση που έβλεπες online ήταν «καμία έκπληξη».

«Το iPad τα πάει υπέροχα και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι δραματικά», έγραψε αμέσως ο Jason Jenkins του CNET. «Κάποιοι θα πουν ότι η Apple επαναπαύεται στις δάφνες της, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα προϊόντα της είναι και πρακτικά και δημοφιλή. Υπάρχουν και φθηνότερα στην αγορά, αλλά η Apple έχει αποδείξει πως δεν επιθυμεί πόλεμο τιμών».

Στο μεταξύ, οι απλοί χρήστες συνέχιζαν να τουϊτάρουν: «Δεν μπορώ να πιστέψω πως το iPad Air ζυγίζει μόλις μισό κιλό και ότι το Mavericks είναι δωρεάν» έγραφε ο ένας, «τα ίδια χάλια, απλώς λεπτότερα», έγραφε ο άλλος. Καμία αλλαγή…Πίσω στο Σαν Φρανσίσκο, οι δημοσιογράφοι του T3 έπιασαν ένα iPad mini Retina. «Έχει την ίδια ανάλυση με το iPad Air σε πολύ μικρότερη διάσταση. Είναι εντυπωσιακό, δεν πιστεύουμε στα μάτια μας», έγραψαν.

iPhone 6 με μεγαλύτερη οθόνη;

Το τέλος της παρουσίασης έκανε φανερή και άλλη μια πτυχή που σίγουρα θα φέρει ρίγη ανησυχίας στους ανταγωνιστές. Γράφει ο Larry Dingan στο ZDnet: «Με το φθηνότερο iPad mini στα $299, το Retina στα $399, το iPad 2 στα $399 και το ολοκαίνουριο iPad Air στα $499, η Apple έχει καλύψει όλο το εύρος τιμών στις ταμπλέτες. Με τις γιορτές να έρχονται, ποιος θα σκεφτεί στα σοβαρά να πάρει μια μέσης τιμής ταμπλέτα Android όταν με $299 μπορεί να πάρει iPad;».

Φωτογραφίες: Reuters

1/10
Photo:

Μετοχικά σκαμπανεβάσματα
Στο περιθώριο της παρουσίασης, κάποιοι παρακολουθούσαν και την τιμή της μετοχής. «Δεκατρία δολάρια κάτω!» φώναζαν στο Twitter χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ενώ ο Κουκ ήταν ακόμα πάνω στη σκηνή. Η αλήθεια είναι πως ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ή να εξηγήσει, τι προκαλεί τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές μιας μετοχής, ειδικά της Apple που είναι από τις διασημότερες εισηγμένες εταιρείες στον πλανήτη και μερίδιά της κατέχει, σχεδόν κυριολεκτικά, ο καθένας.

Παρατηρήστε διακύμανση: 527 δολάρια το πρωί της Τρίτης λίγο πριν από τις ανακοινώσεις, $514 λίγο μετά, $520 σήμερα. Αλλά $393 τον περασμένο Απρίλιο από $700 πέρσι τον Σεπτέμβριο και $476 πριν από 20 μέρες. Άλλαξε πολιτική η Apple στο μεταξύ; Παρουσίασε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό ή πέρασε κάποια μεγάλη κρίση;

Τίποτα από αυτά. Οι ειδικοί θα σας πουν πως η τιμή είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων, από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας μέχρι τα καπρίτσια των μικρών και μεγάλων επενδυτών σε τυχαίο χρόνο σε δεδομένες συνθήκες. Είναι ο πολύπλοκος τρόπος για να πουν ότι δεν έχουν ιδέα.