Πώς είναι να ζει κανείς στο πιο κρύο χωριό στον πλανήτη;

Πώς είναι να ζει κανείς στο πιο κρύο χωριό στον πλανήτη;

Σε αυτό το μέρος η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα είναι -50 βαθμοί Κελσίου, ενώ 21 ώρες το 24ωρο είναι νύχτα, με μόλις 3 ώρες ημέρας.

Καθώς οι Πολιτείες στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βρέθηκαν αυτήν την εβδομάδα αντιμέτωπες με την έλευση ενός κύματος χιονιού και ακραίας πτώσης της θερμοκρασίας, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο πιο κρύο μέρος του πλανήτη.

Το πιο κρύο μόνιμα κατοικήσιμο μέρος στον πλανήτη είναι το χωριό Οϊμιάκον στην περιοχή Γιακουτία της Ρωσίας.

Πρόκειται για μια κοινότητα 500 κατοίκων περίπου, που βρίσκεται μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο. Τον τίτλο του πιο κρύου μέρους στον πλανήτη τον έλαβε το 1933, όταν καταγράφηκε εκεί θερμοκρασία -68 βαθμοί Κελσίου.

Τον χειμώνα, η μέση θερμοκρασία είναι -50 βαθμοί Κελσίου και 21 ώρες το 24ωρο είναι νύχτα, με μόλις 3 ώρες ημέρας.

Όσο για τα αμάξια τους, οι κάτοικοι τα έχουν συνεχώς με αναμμένη τη μηχανή για να μην πέσει η μπαταρία τους!

Η διατροφή των κατοίκων περιλαμβάνει συχνά ωμό ή κατεψυγμένο κρέας, και ο αλκοολισμός είναι ένα μόνιμο πρόβλημα μεταξύ των μελών της κοινότητας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ εκεί είναι -72 βαθμοί Κελσίου, το 2013.

Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, πάντως, το χωριό διαθέτει τη δική του ψαραγορά και οι άνθρωποι οδηγούν ποδήλατα και κάποιες φορές πάνε και για μπάνιο!

Η κοντινότερη μεγάλη πόλη είναι το Γιακούτσκ, όπου οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και πολύ καλύτερες.

Σχεδόν 300.000 άνθρωποι μένουν εκεί, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά (ή Γιακουτίας). Η χαμηλότερη θερμοκρασία εκεί καταγράφηκε το 1891, στους -64 βαθμούς Κελσίου.

Το ψυχρότερο μέρος του πλανήτη παραμένει βεβαίως η Ανταρκτική, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία εκεί να έχει καταγραφεί στους -92 βαθμούς Κελσίου! Ένας άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες μόνο για περίπου τρία λεπτά…