Πώς να διοικήσετε μια επιχείρηση σαν να ήταν startup

Πώς να διοικήσετε μια επιχείρηση σαν να ήταν startup

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Coursera δίνει συμβουλές για την σύνδεση της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα στην καθημερινή σας εργασία.

της Λίλα Ιμπραχίμ* 

Η άνοδος των σκαλιών της επιχειρηματικότητας ως εργαζόμενοι σε μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και πολύτιμη με ένα άλμα στον κόσμο των startups. Για την ακρίβεια, μπορεί να προσφέρει και σημαντικά πλεονεκτήματα. Η παραμονή σε μια θέση μέσα σε μια μεγάλη επιχείρηση προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα, ενώ επιτρέπει την άσκηση επιρροής σε μια ισχυρή εταιρική μάρκα και την εστίαση στην επίτευξη ενός οράματος και όχι τόσο καθηκόντων όπως η συγκέντρωση κεφαλαίου, η εύρεση γραφείων και η δημιουργία υποδομών.

Στο παρελθόν υπήρξα γενική διευθύντρια της Intel. Η εταιρεία προφανώς και δεν είναι startup, όμως μου παρείχε ευκαιρίες για να ακολουθήσω τα ενδιαφέροντά μου και να μετατρέψω τις ιδέες μου σε έργα που είχαν μεγάλη επίδραση. Πώς μπορεί όμως να συμβιβαστεί η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα στην καθημερινή σας εργασία;

Να είστε διαφορετικοί
Καλό είναι να αναλαμβάνετε νέα πρότζεκτ και να διεκδικείτε θέσεις που διευρύνουν την εμπειρία σας. Όταν ξεκινούσα στην Intel, ανέλαβα μια δουλειά στην Ιαπωνία σχετικά με τα πρότυπα DVD. Ένας από τους μάνατζέρ μου είπε ότι αυτή ήταν μια κακή κίνηση, επειδή δεν είχα αρκετή εμπειρία ενώ και η θέση ήταν κάπως ανορθόδοξη, εάν ήθελα να ανελιχτώ γρήγορα στην εταιρική ιεραρχία.

Όμως, αποδείχθηκα αποτελεσματική στη συγκεκριμένη δουλειά, εν μέρει επειδή ήμουν διαφορετική. Κανένας δεν περίμενε μια νέα Αμερικανίδα γυναίκα από τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών να προσπαθεί να χτυπήσει τις πόρτες εταιρειών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως η Sony, η Panasonic και η Hitachi. Κι όμως, έκανα αυτό ακριβώς, παλεύοντας να κάνω νέες επαφές, μιλώντας γιαπωνέζικα στις συναντήσεις, και γενικά επιδεικνύοντας μια άφοβη στάση προς όλους.

Γίνετε διευθύνοντες σύμβουλοι του εαυτού σας
Οι επιτυχημένοι διευθύνοντες σύμβουλοι κατανοούν διαφορετικές πτυχές των δραστηριοτήτων της επιχείρησής του και γνωρίζουν πώς να εργαστούν αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους. Πολλοί επιχειρηματίες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα έχουν ένα εξειδικευμένο σύνολο δεξιοτήτων. Μπορεί να είστε τέλειος μηχανικός αλλά να μην ξέρετε πολλά σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά ή την επικοινωνία.

Δεδομένων των περιορισμένων πόρων μιας startup, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς το ποιον προσλαμβάνετε, και ποιες είναι οι δεξιότητες στην ομάδα σας. Επίσης, πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα είστε πάντα κάποιος που δεν θα πάψει να διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. Υπάρχουν πολλοί πόροι, όπως και μέντορες και συνάδελφοι, απ’ τους οποίους μπορείτε να μάθετε καινούργια πράγματα και να γνωρίσετε νέες αντιλήψεις.

Χτίστε το δικό σας διοικητικό συμβούλιο
Βρείτε έναν υποστηρικτή στελεχών – κάποιον που θα σας συνδέσει με άτομα μέσα στην εταιρεία τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν, και θα ενθαρρύνει την εταιρεία σας να σας δώσει το χρόνο και το χώρο για να υλοποιήσετε το όραμά σας. Ο υποστηρικτής στελεχών που είχα στην Intel λειτουργούσε ως αυστηρός επενδυτής: μου έκανε δύσκολες ερωτήσεις, μου επεσήμανε τα δεδομένα που χρειαζόμουν να λάβω υπόψη μου, με βοηθούσε να προσλάβω νέα ταλέντα, και μου έδειχνε τρόπους εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Τα καλά νέα; Είναι εύκολο να φτιάξετε ένα τέτοιο «διοικητικό συμβούλιο» και να λάβετε υποστήριξη εντός ενός οργανισμού όπου είστε ήδη γνωστός.

*Η Λίλα Ιμπραχίμ είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Coursera.