Πόσοι είναι τελικά οι haters του Facebook;

Πόσοι είναι τελικά οι haters του Facebook;

Το Facebook διαγράφει 66.000 αναρτήσεις μίσους κάθε εβδομάδα.

του Τζόναθαν Βάνιαν

Δεν είναι απλό ούτε εύκολο να διαγράφεις χιλιάδες αναρτήσεις μίσους κάθε μέρα στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου.

Το Facebook είπε την Τρίτη που μας πέρασε ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχει διαγράψει περίπου 66.000 αναρτήσεις που χαρακτήρισε ως μηνύματα μίσους.

Το κοινωνικό δίκτυο αποκάλυψε το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο στα πλαίσια μιας σειράς δημόσιων αναρτήσεων που στόχο έχουν να δείξουν πώς αντιμετωπίζει αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως π.χ. τις ψευδείς ειδήσεις.

Το Facebook ορίζει τη ρητορική μίσους ως «οτιδήποτε επιτίθεται άμεσα σε ανθρώπους βάσει των ‘προστατευόμενων χαρακτηριστικών’ τους – φυλή, εθνικότητα, εθνική καταγωγή, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, έμφυλη ταυτότητα, ή κάποια σοβαρή αναπηρία ή πάθηση» έγραψε ο Ρίτσαρντ Άλεν, αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής της Facebook για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Όμως, συχνά «δεν υπάρχει ξεκάθαρη συναίνεση» ως προς συγκεκριμένες αναρτήσεις στις οποίες «οι λέξεις είναι αμφίσημες, η πρόθεση του συγγραφέα είναι άγνωστη, ή το πλαίσιό τους είναι ασαφές» έγραψε ο Άλεν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Facebook εξετάζει τις αναρτήσεις εσωτερικά και αποφασίζει εάν πρέπει να τις διαγράψει ή όχι, εξήγησε ο Άλεν.

Αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να καταλήξουν να αναστατώσουν πολλαπλές ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, όταν ο Αφροαμερικανός ακτιβιστής Σον Κινγκ κοινοποίησε μηνύματα μίσους που είχε λάβει μέσω Facebook για να αποδοκιμάσει, το Facebook διέγραψε την ανάρτησή του αλλά μετά την επανέφερε αφότου έλαβε υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο.

«Τα λάθη μας έχουν προκαλέσει ανησυχία σε μια σειρά κοινοτήτων, κάποιες εκ των οποίων νοιώθουν ότι δρούμε – ή δεν δρούμε – μεροληπτικά» έγραψε ο Άλεν.

Ο Άλεν εξήγησε ότι παρόλο που εξετάζει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τον αυτόματο εντοπισμό ρητορικής μίσους, το Facebook συνεχίζει να βασίζεται στους χρήστες της «για να εντοπίζουν και να αναφέρουν πιθανά κρούσματα ρητορικής μίσους».

«Αν και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτές τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες, απέχουμε πολύ απ’ το να βασιζόμαστε στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη για την αξιολόγηση της ρητορικής μίσους» κατέληξε ο Άλεν.