Πόσο ασφαλείς είναι οι τραπεζικές σας συναλλαγές;

Πόσο ασφαλείς είναι οι τραπεζικές σας συναλλαγές;
Photo:

Υπάρχουν τρόποι για να προστατευτούμε. Αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα.

Της Μπλέικ Έλλις

Η αποκάλυψη ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) μπορεί να παρακάμψει την κρυπτογράφηση διαφόρων ιστοτόπων και να έχει πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλείς είναι πράγματι οι καθημερινές μας οικονομικές συναλλαγές.

Πολλοί άνθρωποι διεξάγουν όλες τις οικονομικές συναλλαγές τους μέσω υπολογιστή -από την πληρωμή λογαριασμών μέχρι τη διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Και παρότι οι τράπεζες έχουν εγκαταστήσει διάφορα επίπεδα προστασίας για την αποτροπή αδικημάτων και παράνομης πρόσβασης, οι ειδικοί στο χώρο της ασφάλειας λένε πως αν η NSΑ μπορεί να εισβάλει τότε και άλλοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.

Εξαιτίας όμως της απαιτούμενης δεξιοτεχνίας, χρόνου και χρημάτων που απαιτούνται για επιθέσεις τέτοιου είδους, η παραβίαση ενός τραπεζικού λογαριασμού από μια μεγάλη ομάδα hackers, όπως ο Ηλεκτρονικός Στρατός της Συρίας ή οι Anonymous, είναι πολύ πιο απίθανη απ’ ότι μια επίθεση από κάποιον μικροαπατεώνα ή κλέφτη κωδικών, λέει ο πρόεδρος της Credit.com Άνταμ Λεβίν, που εξειδικεύεται σε θέματα προσωπικών δεδομένων και κλοπής κωδικών πρόσβασης.

Διαβάστε ακόμη: Χάκερς «σήκωσαν» προσωπικά δεδομένα 2 εκατ. πελατών

Ακόμα και δίχως τον πανάκριβο εξοπλισμό για την αχρήστευση της κρυπτογράφησης, αυτοί οι απατεώνες μπορούν σχετικά εύκολα να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Ένας hacker μπορεί να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα με κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στον υπολογιστεί αυτομάτως με το που θα διαβαστεί το μήνυμα -αποκτώντας έτσι πρόσβαση στον υπολογιστή και σε όλες τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες. Η χρήση ενός μη-ασφαλούς ασύρματου δικτύου στο αεροδρόμιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να παραβιαστεί η μυστικότητα του τραπεζικού σας λογαριασμού με το που θα εισέλθει κανείς για να τον ελέγξει. Ή κάποιος απατεώνας που ισχυρίζεται ότι είναι από την τράπεζά σας μπορεί να σας ζητήσει να επαληθεύσετε τον αριθμό της κάρτας σας, του ΑΜΚΑ σας και την ημερομηνία γέννησής σας. Έτσι… πάει ο κωδικός πρόσβασης!

«Η δυνατότητα για την απόσπαση αυτών των πληροφοριών υπάρχει,» λέει ο Καρλ Χερμπέργκερ, πρόεδρος λύσεων ασφαλείας στην εταιρεία Υ/Η Radware. «Άρα το σημαντικό είναι όχι το ποιος προσπαθεί να αποσπάσει τα δεδομένα αλλά το τι θα κάνει κανείς για να το αποτρέψει».

Αντί να αποσυρθεί κάποιος από τον κόσμο των online ηλεκτρονικών συναλλαγών και να αρχίσει να χρησιμοποιεί πάλι την αλληλογραφία και μετρητά, υπάρχουν τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προστατέψει τα προσωπικά του δεδομένα. Και παρότι οι τρόποι αυτοί μπορεί να μη λειτουργήσουν ενάντια σε μια πολύ εξειδικευμένη προσπάθεια εισβολής, η χρήση αυτών των κανόνων θα δυσκολέψουν τη ζωή οποιουδήποτε προσπαθήσει να εισβάλει στα οικονομικά σας στοιχεία.

 Διαβάστε ακόμη: Οι ληστείες τραπεζών του μέλλοντος

Δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης: ‘Οσο πιο ξεχωριστός είναι ο κωδικός πρόσβασης τόσο λιγότερο πιθανό είναι να παραβιαστεί. Διαλέξτε κωδικούς με ποικιλία χαρακτήρων-γράμματα, αριθμούς και σύμβολα – και όσο πιο μακρύς είναι τόσο το καλύτερο, λέει ο Λεβίν. Και παρότι σίγουρα θα το έχετε ξανακούσει, ας το επαναλάβουμε:  μη χρησιμοποιήσετε για κωδικό τον αριθμό «123456» ή τη λέξη «κωδικός».

Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για πολλαπλούς ιστότοπους: Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά πολύς κόσμος το κάνει γιατί είναι ευκολότερο να θυμάσαι ένα κωδικό για κάθε ιστότοπο που επισκέπτεσαι. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ ευκολότερο και για τους hackers. Επίσης καλό είναι να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς σας.

Ελέγχετε τους λογαριασμούς σας κάθε μέρα: Με τον συχνό έλεγχο μπορείτε να εντοπίσετε συναλλαγές που σας φαίνονται ύποπτες. Πολλές τράπεζες προσφέρουν μια δωρεάν υπηρεσία που σας ενημερώνει κάθε φορά που γίνεται μια συναλλαγή από το λογαριασμό σας. Όσο συντομότερα επικοινωνήσετε με την τράπεζα για μια ύποπτη συναλλαγή τόσο πιο πιθανό είναι να πάρετε πίσω τα λεφτά σας, λέει ο Levin.

Διαβάστε ακόμη: Οκτώ tips που θα θωρακίσουν τα password σας

Ποτέ μη στέλνετε οικονομικά δεδομένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Το να ταχυδρομήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο λογιστή σας δεν είναι καλή ιδέα, λέει η Παμ Ντίξον, διευθύντρια στο World Privacy Forum. Ενώ η Ντίξον εμπιστεύεται την ασφάλεια ενός δικτυακού τόπου τράπεζας με προστασία FDIC, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι πιο εκτεθειμένο σε επιθέσεις, λέει.

Προσοχή σε αγνώστους: Αν δεν αναγνωρίζετε ποιος σας έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα μη το ανοίξετε. Θα μπορούσε να εγκαταστήσει λογισμικό στον υπολογιστή σας που δίνει πρόσβαση στα δεδομένα των online οικονομικών συναλλαγών σας. Και αν λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα ή τηλεφώνημα από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι από κυβερνητικό οργανισμό ή τράπεζα, ποτέ με δώσετε προσωπικά δεδομένα στη συνομιλία.

«Μπορεί να είναι απροστάτευτος κανείς απέναντι στην NSA… αλλά πρέπει να κατανοήσουμε πως κάθε λεπτό της μέρας που περνάει είμαστε εκτεθειμένοι σε απατεώνες του κυβερνοχώρου», λέει ο Λεβίν.