Πόσο κοστίζει ένας βασιλικός γάμος;

Πόσο κοστίζει ένας βασιλικός γάμος;
LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 27: Prince Harry and actress Meghan Markle during an official photocall to announce their engagement at The Sunken Gardens at Kensington Palace on November 27, 2017 in London, England. Prince Harry and Meghan Markle have been a couple officially since November 2016 and are due to marry in Spring 2018. (Photo by Chris Jackson/Chris Jackson/Getty Images)

Ποιος πληρώνει το λογαριασμό και πόσο κοστίζει στη βρετανική οικονομία.

Η Aimee Dunne, σχεδιάστρια γάμου με έδρα το Λονδίνο, η οποία ειδικεύεται σε πολυτελείς γάμους, δήλωσε ότι η προετοιμασία ενός σύγχρονου βασιλικού γάμου θα χωριστεί σε έξι φάσεις.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Χάρι και η Μέγκαν θα πραγματοποιοήσουν τον γάμο που ονειρεύονται πληρώνοντας λιγότερο από 500.000 λίρες», είπε.

Το κόστος μπορεί να αγγίξει και το εκατομμύριο εάν ληφθεί υπόψη η ασφάλεια. Ρίξτε παρακάτω μια ματιά πόσα χρήματα χρειάζονται να δαπανηθούν για έναν βασιλικό γάμο:

Ποιος πληρώνει;

Ο πατέρας του Χάρι, πρίγκιπας Κάρολος, είναι πιθανό να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού για τον εορτασμό της ένωσης του ζευγαριού το 2018, ακόμα και αν συνήθως γίνεται το αντίθετο. «Παραδοσιακά, το κόστος του γάμου “πέφτει” στην οικογένεια της συζύγου, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα συμβεί στην προκειμένη περίπτωση», δήλωσε η Κέιτ Γουίλιαμς, ιστορικός και ειδικός σε βασιλικά θέματα.

«Όσον αφορά τον γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλεντον, το μεγαλύτερο μέρος πληρώθηκε από τον πατέρα του, Κάρολο. Ωστόσο, και η οικογένεια της Κέιτ συνέβαλε αρκετά. Θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασίζει να κάνει η οικογένεια της Μέγκαν», πρόσθεσε η Γουίλιαμς.

Η υποδοχή

Από την άλλη, το ζευγάρι μπορεί να γλιτώσει κάποια χρήματα, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει ένα ακίνητο που ανήκει στην βασίλισσα Ελισάβετ και την οικογένειά της για τη δεξίωση.

Η Κέιτ και ο Γουίλιαμ πραγματοποίησαν δύο δεξιώσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ: Ένα παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα για περισσότερους από 600 επισκέπτες, το οποίο φιλοξένησε η βασίλισσα και περιελάμβανε αξιωματούχους και ένα πιο φιλόξενο βραδινό πάρτυ για περίπου 300 φίλους και οικογενειακά πρόσωπα.

«Με τη λίστα καλεσμένων να φτάνει τα 500 άτομα, θα έλεγα ότι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός θα έφτανε τουλάχιστον τις 150,000 λίρες», εκτιμά η Dunne.

Το νυφικό

Το γαμήλιο φόρεμα της Μέγκαν θα είναι πιθανόν ένα κομμάτι κατά παραγγελία από έναν έγκυρο σχεδιαστή και η τιμή θα αντικατοπτρίζει την ποιότητά του. Από την άλλη, η οικογένεια της Κειτ φέρεται να πληρώσε το Αlexander McQueen νυφικό για την μεγάλη ημέρα της. Το κόστος του ενδύματος δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Ασφάλεια

Περίπου 5.000 αστυνομικοί στάθηκαν ως φρουροί δίπλα στο κοινό κατά τη διάρκεια του γάμου του Γουίλιαμ και της Κέιτ, ενώ υπήρξαν αναφορές για διαμάχη μεταξύ του Λονδίνου και του τοπικού γραφείου της Βρετανίας σχετικά με το ποιός θα έπρεπε να πληρώσει το κόστος.

Ο τελικός λογαριασμός, ωστόσο, παραμένει έως σήμερα άγνωστος, αλλά η κυβέρνηση παρείχε στην αστυνομία ειδική επιχορήγηση ύψους 3,6 εκατομμυρίων λιρών (4,8 εκατομμύρια δολάρια) για την κάλυψη της υπερωριακής αμοιβής των αξιωματικών.

Εάν ο Χάρι και η Μέγκαν αποφασίσουν επίσης να πραγματοποιήσουν το γάμο τους στο κεντρικό Λονδίνο, το κόστος αναμένεται να είναι σημαντικό. «Όλα πλέον είναι διαφορετικά σε σχέση με τον προηγούμενο βασιλικό γάμο, οπότε οι απαιτήσεις ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρότερες», ανέφερε η Γουίλιαμς, αναφέροντας μια σειρά πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη.

Παρ’ όλα αυτά, η «απόσταση» του Χάρι από το βρετανικό θρόνο (πέμπτος στη σειρά) σημαίνει ότι μπορεί να έχει περισσότερες επιλογές από τον Γυίλιαμ όσον αφορά την τοποθεσία.

Το κόστος για τη βρετανική οικονομία

Οι Βρετανοί δέχτηκαν μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση όταν παντρεύτηκε η Κέιτ και ο Γουίλιαμ. Ο γάμος του Καρόλου με τη Νταϊάνα χαρακτηρίστηκε επίσης ως ειδική αργία, όπως και ο γάμος της νεότερης αδελφής του, Πριγκίπισσας Άννα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, κάθε αργία μειώνει την οικονομική παραγωγή κατά 2,3 δισ. λίρες. Από την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση του τουρισμού από το εξωτερικό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση του κόστους του επικείμενου βασιλικού γάμου, ωστόσο το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών διαπίστωσε ότι η μείωση δεν ήταν πολύ σημαντική το 2011.