Ο χρησμός του Πούτιν για την παγκόσμια κυριαρχία

Ο χρησμός του Πούτιν για την παγκόσμια κυριαρχία
YAROSLAVL, RUSSIA - SEPTEMBER 01: Russian President Vladimir Putin during Russian open lesson "Russia looking to the future" at the forum "Projection" on September 1, 2017 in Yaroslavl, Russia. (Photo by Dmitry Azarov/Kommersant via Getty Images)

«Όποιος αναδειχθεί σε ρόλο ηγέτη σ’ αυτή τη σφαίρα θα γίνει και παγκόσμιος ηγεμόνας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

του Ντέιβιντ Μάγιερ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο έλεγχος επί της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι κρίσιμος για την παγκόσμια ισχύ συνολικά.

Κατά τη διάρκεια ενός «μαθήματος θετικών επιστημών» στο οποίο βρέθηκε με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Η τεχνητή νοημοσύνη «συνοδεύεται από τεράστιες ευκαιρίες αλλά και από απειλές οι οποίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι RT. «Όποιος αναδειχθεί σε ρόλο ηγέτη σ’ αυτή τη σφαίρα θα γίνει και παγκόσμιος ηγεμόνας».

Κάποιοι έσπευσαν να αναφέρουν ότι ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να κατακτήσει τον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος δεν είπε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση από το Associated Press, ο Πούτιν υποστήριξε ότι «δεν θα ήταν διόλου επιθυμητό να καταλάβει κάποιος μια μονοπωλιακή θέση» στον συγκεκριμένο τομέα.

«Αν γίνουμε ηγέτες στον κλάδο, θα μοιραστούμε τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία με ολόκληρο τον κόσμο, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τις πυρηνικές μας τεχνολογίες σήμερα» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το RT.

Η προειδοποίηση του Πούτιν για τον κίνδυνο μονοπώλησης του πεδίου της τεχνητής νοημοσύνης συμβαδίζει με τους φόβους ακαδημαϊκών, όπως ο Νικ Μπόστρομ, και τεχνολόγων, όπως ο Έλον Μασκ.

Η ανησυχία τους είναι ότι η μετάβαση από τις σημερινές πρώιμες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σε μια υπερ-ευφυΐα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη θα λάβει χώρα τόσο γρήγορα που οι ανταγωνιστικές ερευνητικές προσπάθειες θα μείνουν πίσω.

Αυτό θα οδηγούσε σε συσσώρευση τεράστιας εξουσίας στα χέρια οποιουδήποτε αναπτύξει την πιο εξελιγμένη εκδοχή τεχνητής νοημοσύνης, ή και στα χέρια της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης – σε ένα σενάριο τύπου Terminator.

Σύμφωνα με το Associated Press, o Πούτιν προέβλεψε επίσης ότι οι χώρες θα διεξάγουν τους μελλοντικούς πολέμους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και νικητής θα είναι εκείνος που θα υπερέχει στον τομέα αυτό.