Προωθώντας τα κοινωνικά μέτρα

Προωθώντας τα κοινωνικά μέτρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιμένει για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο , στην συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Σάββατο, 8 Απριλίου, οι δύο Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την Έκθεση documenta14. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Tο Μαξίμου αναζητεί πολιτικούς ελιγμούς, που θα ενισχύσουν το «κοινωνικό προφίλ».

Γιώργος Μελιγγώνης

Τα «καλά νέα» για την οικονομία διαδέχονται το ένα το άλλο και όλα τα κυβερνητικά στελέχη απαριθμούν καθημερινά όλες τις ενδείξεις πως «περάσαμε τον κάβο», κατά την πρωθυπουργική διαπίστωση στη ΔΕΘ. Όμως, με δεδομένο ότι από την βελτίωση των αριθμών και των στατιστικών ως την βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών η απόσταση είναι μεγάλη, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα περιθώρια για απτές κινήσεις κοινωνικού χαρακτήρα, που μπορούν να θεμελιώσουν εμπράκτως το «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος απαρίθμησε χθες εκ νέου τον ρυθμό εισροής άμεσων επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και τον αριθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης με τους οποίους «τρέχει» η ελληνική οικονομία, τα ρεκόρ στον τουρισμό που σπάνε το ένα το άλλο.

Το ίδιο μήνυμα αισιοδοξίας αναμένεται να στείλει και σήμερα, από το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως, όσο κι αν οι προσδοκίες της κοινωνίας πως «κάτι αλλάζει» έχουν αρχίσει να αυξάνονται, αν αυτό δεν αποτυπωθεί στην τσέπη των πολιτών, τότε οι ενέσεις αισιοδοξίας θα αποδειχθεί ότι έχουν «κοντά ποδάρια» -και, πάντως, κοντύτερα από τον Αύγουστο του 2018, οπότε και προγραμματίζεται η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο και με την «βούλα» των δανειστών.

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Τούτων δοθέντων, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για λήψη πρωτοβουλιών «κοινωνικού χαρακτήρα», χωρίς όμως να διαταράξει την εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί με τους δανειστές, είναι διαρκής και έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς –και κυρίως από τα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία- να εκπονήσουν εναλλακτικά σενάρια κοινωνικών μέτρων, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν πολλούς, χωρίς όμως να διαταράξουν την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού ή να θέσουν εν κινδύνω τους τεθειμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Μάλιστα, όλα έδειχναν πως ο πρωθυπουργός είχε δώσει τις ως άνω οδηγίες για να γεμίσει το «καλάθι» του ενόψει ΔΕΘ. Όμως, αποδείχθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έψαχνε όπλα για την επικοινωνιακή φαρέτρα του, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που μπορούν να γεφυρώσουν την χρονική απόσταση μεταξύ της βελτίωσης των αριθμών και της καλυτέρευσης της ζωής των ανθρώπων.

Τούτων δοθέντων, στα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται μία δέσμη μέτρων, που μπορεί να σηματοδοτήσει την κοινωνική «στροφή» της κυβέρνησης: ήδη, για παράδειγμα, το υπουργείο Εργασίας… έδωσε το καλό παράδειγμα: με την απόφαση της υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου για παροχή κινήτρων μετατροπής των εργαζομένων με «μπλοκάκια» σε μισθωτούς, αναμένεται 40.000 «κρυφοί μισθωτοί» να προσληφθούν κανονικά και… με τον νόμο, ενώ η εγκύκλιος του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου για την διαδοχική ασφάλιση διευκολύνει την έκδοση συντάξεων.

Πλέον, τα φώτα στρέφονται στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στο υπουργείο Οικονομίας: για παράδειγμα, οι συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να θέσουν κομβικά θέματα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε να πάρει η κυβέρνηση συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έχοντας «διασφαλίσει» την συναίνεση των εκπροσώπων των δανειστών.

Συγκεκριμένα, με ένταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθεί το θέμα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και η «βελτίωση» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει, παρά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα «φαινόμενα Ισπανίας», δηλαδή το σενάριο να «ξεσπιτωθεί» έστω και ένας άνθρωπος.

Ταυτοχρόνως, ένα άλλο θέμα που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση είναι η βελτίωση των όρων του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να καταστεί ο μηχανισμός και τα κριτήρια περισσότερο λειτουργικά.

Τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνουν χώρα συσκέψεις επί συσκέψεων για τα συγκεκριμένα θέματα, ώστε να καταλήξουν τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη στο τι πρέπει να αλλάξει και πώς πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα. Τέλος, ειδική μέριμνα αναμένεται να υπάρξει –κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών- για την θέσπιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (προκειμένου να «ανακουφιστούν» φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες και επιχειρήσεις) αλλά και για την θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου λοαριασμού για κάθε επαγγελματία.

Πηγή: news247.gr