Πρόστιμο σε Siemens, Mitsubishi και Toshiba από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πρόστιμο σε Siemens, Mitsubishi και Toshiba από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Οι τρεις εταιρείες κρίθηκαν εκ νέου ένοχες για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ εναρμόνισης τιμών εξοπλισμού για δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Πρόστιμο ύψους 396,56 εκατ. ευρώ επέβαλε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Siemens για τη συμμετοχή της σε ένα καρτέλ εναρμόνισης των τιμών εξοπλισμού για δίκτυα ηλεκτροδότησης. Μαζί με τον γιγαντιαίο γερμανικό βιομηχανικό όμιλο, σημαντικό ρόλο στο καρτέλ φαίνεται πως είχαν, σύμφωνα με το δικαστήριο, και οι ιαπωνικές επιχειρήσεις Mitsubishi και Toshiba.

Το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επέχει και το ρόλο της αρχής προστασίας του ανταγωνισμού στην Ε.Ε., είχε επιβάλει μεγάλα πρόστιμα αφού είχε διαπιστώσει πως 11 επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στην Ασία προέβαιναν σε εναρμόνιση τιμών του εξοπλισμού για δίκτυα φυσικού αερίου και του εξοπλισμού ελέγχου της τάσης σε δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Το συνολικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί τότε και ανέρχονταν σε 750,7 εκατ. ευρώ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβάλει η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού της Ε.Ε. στην ιστορία. Οι τρεις εταιρείες που κατηγορούνται και σήμερα ήταν τότε ανάμεσα στις εταιρείες που είχαν ασκήσει έφεση για τα πρόστιμα αυτά.

Διαβάστε ακόμη: Τα διαφημιστικά βίντεο διχάζουν το Facebook

Ένα εφετείο της Ε.Ε. είχε απορρίψει την έφεση της Siemens το 2011, αλλά είχε ακυρώσει τα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί στην Mitsubishi και στην Toshiba διότι είχαν υπολογιστεί εσφαλμένα. Όμως με την απόφασή του είχε επιβεβαιώσει πως οι ιαπωνικές επιχειρήσεις αυτές είχαν συμμετάσχει στο καρτέλ.

Και οι τρεις εταιρίες είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση του 2012. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους.

Διαβάστε ακόμη: Βραβεία φθηνής καινοτομίας

«Το πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί από την Επιτροπή στη Siemens AG καθίσταται έτσι οριστικό, όπως και το πόρισμα της Επιτροπής ότι η Mitsubishi και η Toshiba συμμετείχαν στο καρτέλ» εναρμόνισης τιμών, ανέφερε το ευρωπαϊκό δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του.

Η Επιτροπή έκτοτε υπολόγισε εκ νέου τα πρόστιμα για τις ιαπωνικές εταιρείες, καθορίζοντάς τα σε 74,82 εκατ. ευρώ για την Mitsubishi και στα 56,79 εκατ. ευρώ για την Toshiba, συν ένα πρόσθετο ποσό 4,65 εκατ. ευρώ.

Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες υποβολής εφέσεων και για αυτά τα νέα πρόστιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Reuters: H Siemens θα μειώσει το προσωπικό της κατά 15.000