«Προσβολή» για τον Πούτιν η ακύρωση της συνάντησης με Ομπάμα

«Προσβολή» για τον Πούτιν η ακύρωση της συνάντησης με Ομπάμα

Σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση Σνόουντεν.

Στο ναδίρ φαίνεται προς βρίσκονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία, εξαιτίας της περίπτωσης Σνόουντεν. Τελευταίο επεισόδιο η ματαίωση της συνάντησης του Μπάρακ Ομπάμα με τον ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης είχε ανακοινωθεί στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) τον Ιούνιο.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος είχε αφήσει εδώ και εβδομάδες να πλανώνται αμφιβολίες για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν έντονα κυρίως εξαιτίας του ασύλου που χορήθηκε από τους Ρώσους στον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην αναλυτή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ο οποίος αποκάλυψε την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Διαβάστε: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε απογοητευμένος από τη απόφαση της Ρωσίας να παραχωρήσει άσυλο στον πρώην πράκτορα, και επικαλέστηκε «έλλειψη προόδου» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι Ρώσοι καταλαβαίνουν πλήρως την άποψή μας» για τον Σνόουντεν, δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Δεδομένης της έλλειψης προόδου σε ζητήματα όπως η αντιπυραλική άμυνα, η διάδοση των πυρηνικών, το εμπόριο, τα θέματα της ασφάλειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου αυτούς τους 12 τελευταίους μήνες, ενημερώσαμε τη ρωσική κυβέρνηση πως πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο εποικοδομητικό να αναβληθεί η συνάντηση κορυφής μέχρι να πετύχουμε περισσότερα αποτελέσματα», εξήγησε ο Κάρνεϊ.

Η Ρωσία, με την σειρά της, δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση αυτή, την οποία ερμήνευσε ως άρνηση των ΗΠΑ να συνεργασθούν μαζί της “επί ίσοις όροις”.

Παρ’ όλα αυτά ούτε η Μόσχα ούτε η Ουάσινγκτον έκαναν λόγο για ρήξη. Έτσι η συνάντηση που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και τους ρώσους ομολόγους τους, παραμένει στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

«Οι σχέσεις μας με τους Ρώσους είναι σημαντικές, μιλάμε για πολλά θέματα και έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε και να βρίσκουμε νέους τομείς συνεργασίας», δήλωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, ο Τζέι Κάρνεϊ.

«Ένα μέρος της συνεργασίας αυτής συνεχίζεται, όπως ο ανεφοδιασμός των στρατιωτών μας στο Αφγανιστάν», εξήγησε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One. «Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετωπίσαμε μερικές προκλήσεις στις σχέσεις μας» πρόσφατα, πρόσθεσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος.