Πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη η Ιρλανδία με ρυθμό 7,8% (!)

Πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη η Ιρλανδία με ρυθμό 7,8% (!)
epa02840932 (FILE) A file photo dated 10 May 2007 shows pedestrians walking past the Bank of Ireland in Dublin, Ireland. A group of investors is to buy 37 per cent of shares in Bank of Ireland for 1.2 billion euros (1.7 billion dollars) from the Irish government, Finance Minister Michael Noonan said 25 July 2011. The deal means that private investors will own at least 68 per cent of shares in the bank, the minister said. It showed investors‘ confidence in the credibility of bank stress tests earlier this year, Noonan added. EPA/ANDY RAIN

Η Ιρλανδία ανέκαμψε γρήγορα από το πρόγραμμα διάσωσης του 2010 και η οικονομία της ενισχύθηκε περισσότερο το 2015.

Ρυθμό ανάπτυξης 7,8% κατέγραψε πέρυσι η ιρλανδική οικονομία, που κατέστη η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ίσως ξεπεράσει το 7%, ενώ για το 2016 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3%.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% σε τριμηνιαία βάση από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με 1,5% ένα τρίμηνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η Ιρλανδία ανέκαμψε γρήγορα από το πρόγραμμα διάσωσης του 2010 και η οικονομία της επωφελήθηκε το 2015 από την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, τις αυξημένες λιανικές πωλήσεις και το αδύναμο ευρώ που ενίσχυσε τον εξαγωγικό τομέα της χώρας.

«Η δυναμική πράγματι ενδυναμώθηκε το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ όλες τις εκτιμήσεις. Η κατανάλωση ήταν η πλέον θετική έκπληξη του 2015», σχολίασε ο Ντέρμοτ Ο’ Λίρι, επικεφαλής οικονομολόγος στην Goodbody Stockbrokers.

Ενώ η πρόσφατη υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ ίσως πλήξει το ρυθμό αύξησης των εξαγωγών φέτος – λόγω των εμπορικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ιρλανδία – τα οικονομικά στοιχεία στους δύο πρώτους μήνες ήταν σε γενικές γραμμές θετικά.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 3% πέρυσι. Ο αντίκτυπος από την σημαντική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) θα γίνει, ωστόσο, αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος των Ιρλανδών μόνο σταδιακά και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που οι ψηφοφόροι απέρριψαν τον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Από τις εκλογές δεν προέκυψε ξεκάθαρος νικητής, με την Ιρλανδία να προστίθεται στη λίστα με τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και κάποιες εβδομάδες.