Προθεσμία ως τις 15 Οκτωβρίου για να ψηφιστούν τα 48 προαπαιτούμενα

Προθεσμία ως τις 15 Οκτωβρίου για να ψηφιστούν τα 48 προαπαιτούμενα

Η λίστα των μέτρων θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη βουλή, αφού πρώτα περάσει από το Eurogroup της Δευτέρας.

Προθεσμία έως τις 15 Οκτωβρίου για να εφαρμόσει τη λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα, που θα εξασφαλίσουν την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Αύγουστο, θα δώσει στην κυβέρνηση το Eurogroup της Δευτέρας.

Αυτή είναι η εισήγηση του της ομάδας των τεχνοκρατών, που απαρτίζουν το EWG, με την οποία στέλνεται ταυτόχρονα το μήνυμα να προχωρήσουν ταχύτατα και όλες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο η πρώτη αξιολόγηση.

Στη λίστα με τα ορόσημα, που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου, περιλαμβάνονται κυρίως μέτρα διοικητικής φύσης, αλλά και φορολογικές ρυθμίσεις, όπως:

το άδειασμα Ελληνικού και η παράδοσή του στον επενδυτή, η εκπόνηση των Ειδικών Σχεδίων Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), η εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, που ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη, περαιτέρω άνοιγμα επαγγελμάτων (ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων), η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μέτρα για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εργαλειοθήκη, η ενεργοποίηση των αυτόματων κατασχέσεων για οφειλές άνω των 70.000€ στο Δημόσιο, μέτρα για τη μη αναστρέψιμη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα για τη λειτουργία του ανταγωνισμού, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που θα προκρίνουν την αύξηση του επιτοκίου, καθώς είναι δύσκολο να αποφασισθεί ποιοι θεωρούνται έχοντες, ώστε να μειωθούν οι δόσεις τους.

Σύμφωνα με τη λίστα των μέτρων, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ακόμη σε σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας, να εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας από την Ε.Ε., σχέδιο για τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ, τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και σε βελτιώσεις στο σύστημα ΗΔΙΚΑ.

Πολύ σύντομα και πιθανότατα σε νέο EWG θα ακολουθήσει και δεύτερη λίστα με μέτρα-ορόσημα, που θα πρέπει να υλοποιηθούν παράλληλα με την αξιολόγηση, ώστε να διασφαλιστεί η δεύτερη υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ, από τα υπόλοιπα του καλοκαιριού.

Στη δεύτερη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα όπως: η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, η κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2016, αλλά και συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για το 2016 και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.