Πρώτος στις φιλανθρωπίες ο «Mr. Facebook»

Πρώτος στις φιλανθρωπίες ο «Mr. Facebook»
Photo:

Στην κορυφή της ετήσιας λίστας με τους πιο γενναιόδωρους Αμερικανούς το ζεύγος Ζούκερμπεργκ που το 2013 πραγματοποίησε δωρεές αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων που κάνουν φιλανθρωπίες στις ΗΠΑ για το 2013 βρίσκεται ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του Priscilla Chan προσχώρησαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Silicon Valley Community Foundation της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το CNN Money. Η δωρεά του εμπνευστή του διάσημου μέσου κοινωνικής δικτύωσης αντιστοιχεί περίπου στο 13% των χρημάτων που προσφέρθηκαν συνολικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς στις ΗΠΑ!

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια λίστα του The Chronicle of PhilanthropyΤα Χρονικά της Φιλανθρωπίας») που  περιλαμβάνει τους 50 Αμερικανούς που δώρησαν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικό σκοπό. Aξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που διατέθηκε για φιλανθρωπίες από τους 50 της λίστας ανήλθε στα 7,7 δισ. δολάρια για το 2103, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4%, συγκριτικά με αυτό του 2012.

Η δωρεά του ζεύγους Ζούκερμπεργκ περιελάμβανε 18 εκατομμύρια μετοχές του Facebook, των οποίων η αξία ξεπερνούσε τα 970 εκατ. δολάρια, τοποθετώντας έτσι το διάσημο ζευγάρι στην κορυφή της ετήσιας λίστας με τους πιο γενναιόδωρους Αμερικανούς της χρονιάς που μας πέρασε.

Δείτε ακόμη: Οι μεγαλύτεροι φιλάνθρωποι του κόσμου

«Είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι η οικονομία ανακάμπτει και οι άνθρωποι γίνονται όλο και λιγότερο επιφυλακτικοί», σημείωσε σχετικά ο Stacy Palmer, συντάκτης του The Chronicle of Philanthropy.

Δεύτερος στη λίστα με τους περισσότερο «φιλάνθρωπους» δισεκατομμυριούχους στις ΗΠΑ είναι ο George Mitchell από το Τέξας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας και του real estate.

Στο νούμερο 3 του καταλόγου βρίσκεται ο πρόεδρος της Nike, Philip Knight, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του Penelope, δώρισε 500 εκατομμύρια στο Oregon Health & Science University Foundation.

Διαβάστε ακόμη: O Ζούκερμπεργκ πουλάει μετοχές για να πληρώσει φόρους

Τέλος, την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση Michael Bloomberg, ο οποίος έκανε δωρεά ύψους 452 εκατομμυρίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς σχετικούς με την τέχνη, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η λίστα με τους δέκα πιο «γενναιόδωρους» Αμερικάνους:

1. Mark Zuckerberg και Priscilla Chan
2. George Mitchell
3. Philip και Penelope Knight
4. Michael Bloomberg
5. John και Laura Arnold
6. Charles Johnson
7. Pierre και Pam Omidyar
8. Irwin και Joan Jacobs
9. Sergey Brin και Anne Wojcicki
10. Jeffrey Carlton

Διαβάστε ακόμη: O Μαρκ Ζούκερμπεργκ αγόρασε τη γειτονιά του