Ρέγκλινγκ : Έχουμε plan B σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ

Ρέγκλινγκ : Έχουμε plan B σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ

Φουντώνουν τα σενάρια για αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Για plan B στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στο Bloomberg TV, στο περιθώριο του ετήσιου Οικονομικού Φόρουμ της Ασίας στο Χονγκ Κονγκ.

Είναι ακόμα μια δήλωση που δείχνει ότι η Γερμανία επεξεργάζεται πλέον σοβαρά και το σενάριο το Ταμείο τελικά να μη συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρά το γεγονός ότι τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας αντίστοιχες δηλώσεις του Σόιμπλε, έκαναν λόγο για κινήσεις τακτικής, η απόσταση Ευρωζώνης – ΔΝΤ παραμένει πολύ μεγάλη τόσο στο ζήτημα των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό του χρέους.

Ενδεικτικά το Ταμείο θεωρεί πώς για τον στόχο 3,5% που ζητάει η ευρωπαϊκή πλευρά και για μετά το 2018, χρειάζονται επιπλέον μέτρα, ενώ αντιπροτείνει τη μείωση των στόχων στο 1,5%.

Ακόμα ζητάει περισσότερα μέτρα μπροστά για το χρέος, κάτι που δεν φέρεται να εξετάζει προς το παρόν η Ευρωζώνη και ειδικά η Γερμανία.

«Εάν το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής», συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα της αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.

«Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά έχουμε προχωρήσει πολύ»
Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τώρα, πράγματι, δεν υπάρχει πάλι συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ». Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιό του.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τον Ιανουάριο αρχίζουμε με την εφαρμογή του.

Ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, έως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε ακόμη, είπε, κάποια νομικά σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM, αλλά τόνισε ότι αναμένει αυτό να συμβεί τις επόμενες λίγες ημέρες.