Reuters: Νέες ανταλλαγές ομολόγων εξετάζει η Ελλάδα

Reuters: Νέες ανταλλαγές ομολόγων εξετάζει η Ελλάδα

Ο στόχος της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η Ελλάδα εξετάζει την ανταλλαγή 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων του 2012 με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις, μιας και προετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει σε τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Επιδιώκοντας «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας 12 με 14 δισ. ευρώ για την περίοδο των 9 με 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», σημειώνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει ένα swap που θα συρρικνώσει τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις αναφοράς, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 32 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε κάποιες ενέργειες διαχείρισης χρέους…για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την εμπορευσιμότητα των τίτλων», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι ακόμη υπό συζήτηση, χωρίς να αναφερθεί στη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή ομολόγων και προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τους κατόχους των ομολόγων.

Τα 20 (προς ανταλλαγή) ομόλογα, σημειώνει το πρακτορείο, είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI), όταν οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπέστησαν «κούρεμα» της τάξεως του 53,5% επί της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχαν στα χέρια τους.

Δυο χρόνια μετά, το 2014, η Ελλάδα προχώρησε σε δυο ακόμη εκδόσεις στο πλαίσιο σχεδίου να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Πλέον, σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο είναι πιο ήπιο, αλλά θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς μεγαλύτερες ομολογιακές εκδόσεις. Η Αθήνα εξέδωσε 5ετές ομόλογο τον Ιούλιο και οι επενδυτές που το αγόρασαν ήδη βγάζουν κέρδος περίπου 1,5%.

Τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας έχουν μειωθεί δραματικά φέτος, σε προ κρίσης επίπεδα, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από το μνημόνιο.

Ωστόσο, η ρευστότητα παραμένει πρόβλημα, και μια πλήρως λειτουργική αγορά ομολόγων αποτελεί μέρος του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα ώστε να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας και να δημιουργήσει ένα οικονομικό «μαξιλάρι».

Η Αθήνα και οι πιστωτές της συμφώνησαν τον Ιούνιο να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης έως τον Αύγουστο του 2018.

Δυο νέες εκδόσεις τον Αύγουστο του 2018

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκδώσει τουλάχιστον δύο νέα ομόλογα ως το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, χωρίς να αποκαλύψουν τα χρονοδιαγράμματα και τις ωριμάνσεις.

«Το σχέδιο μας είναι για δύο ή τρεις νέες εκδόσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα» είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Αθήνα ελπίζει πως ένα μεγαλύτερο οικονομικό «μαξιλάρι» θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς την ανάγκη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τους Ευρωπαίους δανειστές, η οποία θα συνοδευόταν από νέα μέτρα, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι.