«Reversing the gaze» από την εικαστικό Ρένα Τσαγγαίου

«Reversing the gaze» από την εικαστικό Ρένα Τσαγγαίου

Μια έκθεση που προσεγγίζει την έννοια της οπτικής αντίληψης.

Στη νέα της έκθεση με τίτλο «Reversing the gaze», η εικαστικός Ρένα Τσαγγαίου, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, παρουσιάζει μια σειρά ζωγραφικών έργων (μελάνια σε χαρτί), προσεγγίζοντας την έννοια της οπτικής αντίληψης.

Ο όρος «the gaze» (το βλέμμα) είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη θεωρία του κινηματογράφου τη δεκαετία του 1970.

Έκτοτε χρησιμοποιείται ευρύτερα από τους θεωρητικούς όταν αναφέρονται στους τρόπους με τους οποίους οι θεατές αντιλαμβάνονται εικόνες ανθρώπων σε οποιοδήποτε οπτικό μέσο.

Σύμφωνα με τον θεωρητικό κινηματογράφου Christian Metz, υπάρχει μια αναλογία μεταξύ της κινηματογραφικής οθόνης και ενός καθρέφτη. Ο θεατής ταυτίζεται με το βλέμμα της κάμερας αναπαριστώντας το «στάδιο του καθρέφτη», που μέσα του βλέπει τον εαυτό του. Κατ’επέκταση ο θεατής εκτίθεται ο ίδιος στο αντικείμενο θέασης.

«…όπου ορών και ορατό, ορατό και αόρατο, παρουσία και απουσία, μέσα και έξω, παραπέμπουν διαρκώς το ένα στο άλλο, χωρίς ποτέ να συντίθενται: ορίζονται από την ίδια την αναστρεψιμότητά τους…».

Η εικαστικός έχει στο ενεργητικό της 3 ατομικές εκθέσεις και παράλληλα έχει πάρει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά με τη video art, τη διδασκαλία και την εικονογράφιση βιβλίου.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2015
ΑΣΤΥ 68, Κωνσταντινουπόλεως 68, Γκάζι.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πέμ 16.00-01.00, Παρ.-Κυρ 11.00-01.00.