Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ και οι επιπτώσεις του

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ και οι επιπτώσεις του

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των μέτρων αναδιάρθρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ και μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το κλείσιμο των εργοστασίων της εταιρείας σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι εκτιμώμενες επιπτώσεις από την υλοποίηση των μέτρων σε βάθος πενταετίας θα είναι σταδιακές, ξεκινώντας από το πρώτο έτος εφαρμογής τους.

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η υλοποίηση των μέτρων της μελέτης αναδιάρθρωσης, εκτιμάται ότι σε επίπεδο EBITDA στη χρήση 1.7.2014-30.6.2015 θα υπάρξει βελτίωση της τάξεως τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ, βελτιούμενο περαιτέρω σταδιακά μέσα στην πενταετία». Τέλος, η διοίκηση εκτιμά ότι δεν θα προκύψει καμία επίπτωση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Τα άμεσα μέτρα και οι παρεμβάσεις στα οποία προχωρά η επιχείρηση εντάσσονται σε τέσσερις βασικές ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει: δραστική μείωση του κόστους ενέργειας. Μείωση του μισθολογικού κόστους, μείωση κόστους διοικητικής λειτουργίας μη σχετιζόμενο με το ανθρώπινο δυναμικό και κεντρικοποίηση υπηρεσιών μεταφοράς τεύτλων.

Η δεύτερη ομάδα αφορά σε: ενοποίηση εργοστασίων με την αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των μονάδων Σερρών και Ορεστιάδας και την επεξεργασία των τεύτλων αποκλειστικά στην μονάδα του Πλατέος και οργάνωση, εξορθολογισμός και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει βελτίωση και αντικειμενικοποίηση διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής πρώτων υλών και υιοθέτηση σύγχρονων εμπορικών πολιτικών και πρακτικών και η τέταρτη: κεντρικοποίηση υπηρεσιών προμήθειας λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και λοιπών προμηθειών και επίτευξη βέλτιστων τιμών αγοράς ζάχαρης από προμηθευτές (αγορά ζάχαρης facon).