Σε αυτό το εστιατόριο θα πληρώσετε ανάλογα με την ώρα που θα πάτε!

Σε αυτό το εστιατόριο θα πληρώσετε ανάλογα με την ώρα που θα πάτε!
Waitress handing bill to couple in restaurant

Μήπως σας αρέσει να τρώτε έξω τις Δευτέρες; Αν ναι, τότε μάλλον σας …έφεξε!

Σας αρέσει να τρώτε έξω τις Δευτέρες; Αν ναι, τότε μάλλον σας …έφεξε!

Ο λόγος; Ένα από τα γνωστότερα εστιατόρια του Λονδίνου μόλις άρχισε να εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό σύστημα τιμολόγησης που βασίζεται στον ταξιδιωτικό κλάδο, με διαφορετικές τιμές ανάλογα με την ημέρα και την ώρα που επισκέπτεστε τον χώρο.

Το Bob Bob Ricard, γνωστό για την υπερπολυτελή σάλα του όπου κάθε τραπέζι έχει ένα κουμπί για την παραγγελία σαμπάνιας, προσφέρει πλέον το ίδιο μενού σε χαμηλότερες τιμές σε μέρες και ώρες εκτός αιχμής.

Για παράδειγμα, κάθε Δευτέρα μεσημέρι μπορείτε να εξασφαλίσετε έκπτωση 25% ενώ κάθε Τρίτη και Κυριακή βράδυ ο λογαριασμός έρχεται φτηνότερος κατά 15%.

Για το σαββατιάτικο δείπνο σας, όμως, θα πρέπει να πληρώσετε ολόκληρη την τιμή.

«Η ιδέα προέκυψε αφότου είδαμε πώς δουλεύει ο υπόλοιπος κόσμος» λέει ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής Leonid Shutov. «Δεν θα υπήρχαν αεροπορικές εταιρείες και το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν θα μπορούσε να σταθεί χωρίς την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όλα όσα δανειστήκαμε από τη σύγχρονη οικονομία και προσαρμόσαμε στα εστιατόρια φαίνεται να δουλεύουν».

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο τιμολόγησης, αν σας αρέσει η αστακομακαρονάδα θα πληρώσετε 20,50 λίρες σε ώρες εκτός αιχμής, αντί για 26,50 λίρες. Αντίστοιχα, 20 γραμμάρια από το ρώσικο χαβιάρι του μαγαζιού θα σας στοιχίσουν 36 λίρες και όχι 49, που είναι η κανονική τιμή.

Άλλα εστιατόρια παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου και ίσως ακολουθήσουν το παράδειγμα του Bob Bob Ricard.

«Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές το συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία 20 χρόνια και αναρωτιόμαστε γιατί δεν είμαστε όπως οι αεροπορικές εταιρείες ή τα ξενοδοχεία» λέει ο Des Gunewardena, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της D&D London, η οποία ελέγχει 40 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. «Δεν το έχουμε εφαρμόσει γιατί φοβόμαστε ότι οι πελάτες μας θα το δουν σαν διαφημιστικό τρικ. Αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προχωρήσει η ιδέα στην πράξη».

Ο Shutov επισημαίνει ότι η μέση δαπάνη ανά πελάτη στο Bob Bob Ricard είναι περίπου 100 λίρες, και ελάχιστοι πηγαίνουν εκεί για να επιλέξουν ένα φτηνό μενού. Όμως, υπάρχει τεράστια διαφορά στον αριθμό των πελατών ανάλογα με την ημέρα και την ώρα. Το Σάββατο το βράδυ υπάρχει λίστα αναμονής για ένα τραπέζι, αλλά τη Δευτέρα το μεσημέρι μπορεί να έρθουν μόλις 40 άτομα.

«Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να μπορούμε να σερβίρουμε ένα θαυμάσιο γεύμα χωρίς να έχουμε εξωπραγματικές τιμές» τονίζει ο Shutov. «Κι ένας από τους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι να εξασφαλίζουμε μια πιο ισορροπημένη ροή πελατών καθ’ όλη την εβδομάδα».

Ο Shutov ξεκίνησε από τον διαφημιστικό κλάδο στη Ρωσία, προτού μεταπηδήσει στο Λονδίνο κι αρχίσει να τροφοδοτεί με φρέσκιες ιδέες τον κλάδο της εστίασης εκεί. Ο ίδιος ξεκίνησε το Bob Bob Ricard πριν από εννιά χρόνια.