Σε δεινή θέση η Deutsche Bank με τη μετοχή της να καταρρέει

Σε δεινή θέση η Deutsche Bank με τη μετοχή της να καταρρέει

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα χάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τις απανωτές δικαστικές υποθέσεις πολλών δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, εν μέσω ανησυχιών ότι τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» της γερμανικής τράπεζας θα διαβρωθούν από τις αυξανόμενες νομικές επιβαρύνσεις, περιλαμβανομένου ενός διακανονισμού για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων που έκανε στις ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η μετοχή της τράπεζας μειώθηκε 4,2% στα 10,93 ευρώ στις 10:15 (ώρα Ελλάδας) στη Φρανκφούρτη, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Ο δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Bloomberg υποχώρησε 1,5%, με τη Deutsche να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση.

Ο πιθανός λογαριασμός των 14 δισ. ευρώ, για τη διευθέτηση της έρευνας που κάνουν οι ΗΠΑ σχετικά με τα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, είναι υπερδιπλάσιος από την πρόβλεψη των 5,5 δισ. ευρώ που έχει σχηματίσει η Deutsche για δικαστικές διαμάχες. Η τράπεζα αντιμετωπίζει, επίσης, έρευνες για νομικά θέματα, όπως τη χειραγώγηση συναλλαγματικών ισοτιμιών, συναλλαγές σε πολύτιμα μέταλλα και τις μεταφορές δισ. εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της, Τζον Κράιαν, να ενισχύσει την κερδοφορία και τους συντελεστές κεφαλαίων της.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, θα είναι «σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη», ακόμη και αν υποτεθεί ότι είναι επαρκείς οι προβλέψεις της για να καλύψουν έναν διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δήλωσε νωρίτερα στον μήνα αναλυτής της τράπεζας Societe Generale. Ένας διακανονισμός, της τάξης των 3 έως 3,5 δισ. δολαρίων, θα άφηνε στη γερμανική τράπεζα περιθώριο να «κλείσει» άλλα νομικά θέματα, ενώ κάθε πρόσθετο 1 δισ. δολάρια δικαστικών χρεώσεων θα διάβρωνε 24 μονάδες βάσης (0,24 της ποσοστιαίας μονάδας) των κεφαλαίων της, έγραψαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε οποιαδήποτε κρατική βοήθεια για τη Deutsche Bank στο επόμενο έτος έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Focus την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.