Σε φάση υπο-ανάπτυξης η ασφαλιστική αγορά

Σε φάση υπο-ανάπτυξης η ασφαλιστική αγορά

Τι έδειξε η μελέτη του ΚΕΠΕ για την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε φάση υπο- ανάπτυξης, δεδομένου ότι παρά τη σημαντική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, έως και το 2008, η διείσδυση του κλάδου ζωής ήταν ιδιαιτέρως περιορισμένη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που εκπόνησε το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή Νικολάου Φίλιππα, με θέμα «Μελλοντικές Τάσεις και Προκλήσεις στον Χώρο της Υγείας» και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Interamerican.

Όσον αφορά τη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, η χώρα μας υστερεί σημαντικά, όχι λόγω του διαθέσιμου και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αλλά σε θέματα κουλτούρας, νοοτροπίας και παιδείας, αναφέρεται στη μελέτη.

Ο χρηματοοικονομικός και ασφαλιστικός αναλφαβητισμός αποτελούν σημαντικές αιτίες για την περιορισμένη αποταμίευση των ελληνικών νοικοκυριών και τον προγραμματισμό τους για θέματα συνταξιοδότησης και υγείας.

Σημαντικά οφέλη, για όλους του εμπλεκομένους στην ασφαλιστική αγορά και ιδίως στον χώρο της υγείας, ενδέχεται να προκύψουν μέσω συνεργασιών φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως συμβαίνει και με τα παραδείγματα του εξωτερικού, από χώρες όπως η Ολλανδία (που αξιολογείται με το καλύτερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη), η Γερμανία, Ισπανία, η Δανία και η Ρουμανία.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο τομέας της υγείας παρουσιάζει μία ιδιαίτερη δυναμική διεθνώς και στην Ελλάδα αποτελεί έναν κλάδο με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες.

Οι κυβερνήσεις διεθνώς επιθυμούν τη διενέργεια συνεργειών στον τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ποιότητας αλλά και στις υποδομές, ενώ παρουσιάζει μεγαλύτερη δυναμική και καινοτομία και δύναται να προσαρμοστεί στις ανάγκες των χρηστών, σύμφωνα με τη μελέτη.