Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη Ευβοίας: Έγιναν στάχτη 20.000 στρέμματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη Ευβοίας: Έγιναν στάχτη 20.000 στρέμματα
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση της Πυρκαγιάς, την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016, στην Εύβοια. Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια, καθώς εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους. Υπό έλεγχο συνολικά σε όλο το πύρινο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας τέθηκε η φωτιά μετά και το τελευταίο μέτωπο στην Κατούνια, το οποίο ελέγχθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που συνεχίζουν το έργο τους έως και αυτή την ώρα από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς.Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται ισχυροποίηση των ανέμων, κατά τις μεσημβρινές ώρες και υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης της φωτιάς. Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Ενίσχυση άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα ζητά η δημοτική αρχή της περιοχής. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι. Για τον λόγο αυτό από τις 6 το πρωί, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα συνεχίζουν να δίνουν μάχη στις εστίες της φωτιάς.

Εν τω μεταξύ προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά.

Σε ότι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια με τον απολογισμό να φτάνει ως και τα 20.000 στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης.