Σφοδρή επίθεση των διαφημιστικών στην κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση των διαφημιστικών στην κυβέρνηση

«Μας κλείνετε με μία τροπολογία και παραδίδετε τα κλειδιά στους χρεοκοπημένους ολιγάρχες των ΜΜΕ».

Την έντονη αντίδραση των διαφημιστικών εταιρειών προκάλεσε η τροπολογία για τα ΜΜΕ που ψήφισε χθες η Βουλή.

Συγκεκριμένα η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας με επιστολή της προς του υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Βρούτση, Δημήτρη Σταμάτη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι υπογράφουν την τροπολογία, ζήτησε την απόσυρσή της.

Η ΕΕΔΕ τονίζει πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποκλείει τις διαφημιστικές εταιρείες από την αγορά χώρου και χρόνου στα ΜΜΕ και καταργεί δια νόμου την ελευθερία τους να συναλλάσσονται με τα Μέσα. Χαρακτηρίζει τη ρύθμιση κατάφωρα αντισυνταγματική, πρόχειρη, ατεκμηρίωτη, αποσπασματική και έκδηλα μονομερής.

Συγκεκριμένα η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας ζητάει από την κυβέρνηση:
α) την απόσυρση της, τουλάχιστον κατά τα άρθρα που αφορούν την απευθείας τιμολόγηση από τα ΜΜΕ στους διαφημιζόμενους και

β) να καλέσει σε διαβούλευση τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, ΜΜΕ, Διαφημιστικές Εταιρείες και Διαφημιζόμενους, όπως εκφράζονται από τούς θεσμικούς τους φορείς, προκειμένου να αναθεωρηθεί το άρθρο 12 του Νόμου 2328/1995 σε σωστή και δίκαιη κατεύθυνση για όλους.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας

edee

Που έκανε πίσω η κυβέρνηση
Μετά τις έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση προχώρησε σε οριακές βελτιώσεις για τις αμοιβές των διαφημιστικών εταιρειών, αναμορφώνοντας το άρθρο 1 της τροπολογίας για τα ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται πως με το επίμαχο άρθρο καθιερωνόταν η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις.

Τελικά με την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή η ρύθμιση για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων μετατίθεται για τις 30/6/2015 από την 1/1/2015 που προβλεπόταν. Παράλληλα βάσει της τροπολογίας προβλέπεται 4% αμοιβή στους διαφημιστές.

Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, ανακοίνωσε ότι από την τροπολογία αφαιρούνται οι παράγραφοι 2 και 3 και προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθούν θεσμικά προβλήματα των δημοσιογράφων αφού δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει σύμβαση από το 2009 για τα θεσμικά όχι τα οικονομικά θέματα. «Και θα το κάνω όχι για συντεχνιακούς λόγους αλλά επειδή πιστεύω ότι η ενημέρωση είναι η ψυχή της δημοκρατίας» κατέληξε η κυρία Βούλτεψη.

Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 προέβλεπαν να λαμβάνεται υπ´ όψιν στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον οργανισμό επιχειρήσεις. Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων και άλλες λειτουργίες.

Διαβάστε ακόμη: 

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα ΜΜΕ – Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ