Σημαντική αποκλιμάκωση: Τα ελληνικά ομόλογα γυρίζουν στα επίπεδα του 2009

Σημαντική αποκλιμάκωση: Τα ελληνικά ομόλογα γυρίζουν στα επίπεδα του 2009
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι αποδόσεις επιστρέφουν στα επίπεδα του 2009 κάτω από το 6% - Οι τράπεζες ζητούν να επιταχυνθεί η ανταλλαγή χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν μεγάλη μείωση την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η χώρα θα προχωρήσει σύντομα σε μία τεράστια άσκηση διαχείρισης χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. H απόδοση των ελληνικών τίτλων, που λήγουν το 2042, υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά στα τελευταία 3,5 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb, προστίθεται στο τηλεγράφημα.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αντίθετη στην πορεία που ακολούθησαν οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι σε τροχιά να τα αυξήσει στο τέλος του έτους.

Οι δημοπρασίες ομολόγων της Ισπανίας και της Γαλλίας συνέβαλαν, επίσης, στην ελαφρά ανοδική πίεση στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης, πολλές από τις οποίες είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών μετά την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Η Γαλλία και η Ισπανία πούλησαν σήμερα ομόλογα αξίας περίπου 13 δισ. ευρώ.

Η χαλαρή στάση της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με αυτή της Fed, η οποία ανέφερε χθες ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι εύρωστη και η αγορά εργασίας ενισχύεται, υποδηλώνοντας ότι είναι σε τροχιά να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο.

Υπήρχαν ελπίδες για μία μεγαλύτερη βεβαιότητα σήμερα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει πως ο Τζέρομ Πάουελ θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Fed.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν έως και 3 μονάδες βάσης στο 0,40%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν στο 0,38%, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην επιφυλακτικότητα που εξέφρασε η Τράπεζα της Αγγλίας στη σημερινή συνεδρίασή της. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων σημείωσαν άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,81%.

Η Aberdeen Standard αναμένει τουλάχιστον πέντε αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια. Από την άλλη πλευρά, τα επιτόκια της αγοράς χρήματος δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως και μετά τη λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου της Μάριο Ντράγκι, τον Οκτώβριο του 2019.

Να προχωρήσει το swap των 30 δισ. ζητούν οι τράπεζες

Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων και να διευκολύνει τη πώληση νέων ομολόγων στο μέλλον, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια, χωρίς προηγούμενο, ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ίσως τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα Νοεμβρίου και προβλέπει την ανταλλαγή 20 ομολόγων που εκδόθηκαν μετά από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές το 2012 με πέντε νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες που γνωρίζουν το σχέδιο ανταλλαγής, αλλά θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι λήξεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων και θα κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

Η διάρκεια της διαδικασίας ανταλλαγής δεν θα κρατήσει περισσότερο από μία εβδομάδα καθώς η προεργασία έχει σχεδόν τελειώσει και οι κάτοχοι των παλιών ομολόγων έχουν αρχίσει να ενημερώνονται από τις τράπεζες – θεματοφύλακες των τίτλων για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στην ανταλλαγή.

Με την ολοκλήρωση της κίνησης αυτής από τον ΟΔΔΗΧ και μαζί με τις πράξεις που έχει υλοποιήσει αθόρυβα μέχρι σήμερα από τις αρχές του έτους, ο ESM στο πλαίσιο των μέτρων βραχυπρόθεσμης παρέμβασης για την ελάφρυνση του χρέους, το συνολικό ποσό “αναδιάρθρωσης” του χρέους θα έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.