Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του

Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του

Τι είπε σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός για τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά.

«Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα», σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Athens Voice» o Κώστας Σημίτης.

Με αφορμή την κυκλοφορία του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Δρόμοι Ζωής», ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει: «Οι αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος» είπε και προτείνει τη διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας «από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «συνεχίζουν να επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας, καθώς δεν έπαψε η πρακτική το κυβερνητικό κόμμα να διορίζει στις αποφασιστικές για τη διοίκηση θέσεις πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του. Ενισχύθηκε ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία όσων υποστηρίζουν θέσεις που δεν είναι αρεστές. Το πνεύμα ότι όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι παραμένει δυστυχώς ζωντανό».

Ερωτηθείς για τα λάθη στα οποία υπέπεσε όσο ήταν πρωθυπουργός, τόνισε ότι κατάλαβε εκ των υστέρων, ότι τα «αντισταθμιστικά» στις προμήθειες όπλων ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου. “Πίστευα τότε ότι πρέπει να συστρατεύσω όλα τα στελέχη, μπορούσα να αρνηθώ να συνεργαστώ με τους συνεργάτες του Αντρέα;”, αναρωτήθηκε αναφερόμενος προφανώς στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Για τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση που δεν προχώρησε σημείωσε ότι δεν λύθηκε το ασφαλιστικό, δεν το έλυσαν όμως ούτε οι επόμενες κυβερνήσεις κι ας πέρασαν από τότε 15 χρόνια περίπου.

“Τότε η κυβέρνηση μου σταμάτησε την προσπάθεια για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Την περίοδο εκείνη ετοιμαζόταν η εισαγωγή του ευρώ, οι Ολυμπιακοί αγώνες. Γενικές απεργίες, αντιδράσεις, συνεχείς κινητοποιήσεις θα καθυστερούσαν την εισαγωγή του ευρώ, θα ματαίωναν ίσως τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό προτίμησα να προχωρήσουμε σε μια πιο περιορισμένη μεταρρύθμιση”, είπε χαρακτηριστικά.