Συνεχίζεται για 13η μέρα ο κύκλος αίματος στη Γάζα

Συνεχίζεται για 13η μέρα ο κύκλος αίματος στη Γάζα

Ξεπερνούν τους 400 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς – Εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ.

Συνολικά 410 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα αφότου ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στις 8 Ιουλίου. Οι περισσότεροι από τα θύματα είναι άμαχοι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών υγείας, Γιούσεφ Άμπου Ρις.

Ο γιατρός Άμπου Ρις διευκρίνισε πως 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους 17 παιδιά, 14 γυναίκες και τέσσερις ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν κατά τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Πάνω από 210 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Σατζάγια από τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Σίφα της πόλης της Γάζας.

Προειδοποίησε για μία «ανθρωπιστική καταστροφή» αν οι τραυματίες και οι νεκροί που βρίσκονται ακόμη επί τόπου δεν απομακρυνθούν σύντομα.

Το Ισραήλ εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες της Κυριακής ότι θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η πλέον αιματηρή σύγκρουση από το 2009 εισήλθε στην 13η ημέρα της. Το μεσημέρι της Κυριακής ανακοινώθηκε τρίωρη εκεχειρία στη Γάζα για να εισέλθουν κονβόι ασθενοφόρων, τα οποία –σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή- δέχθηκαν επίθεση από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

 

«Από απόψε, η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που εκδόθηκε νωρίς την Κυριακή.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα όπως ανέφερε μια ιατρική πηγή. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο παιδιά και ο γιος ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς.

Νεκρός από τα σφοδρά πυρά του πυροβολικού στην περιοχή Σεζίγια είναι ο γιος του Χαλίλ αλ- Χάγια, ανώτερου στελέχους που παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος της Χαμάς.

Απέτυχε η γαλλική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράντ Φαμπιούς, δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι απέτυχε η διπλωματική προσπάθεια να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη 13ημερη φονική σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δυστυχώς μπορώ να πω ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός δεν έχει ακουστεί και αντίθετα μας ανησυχεί ο κίνδυνος για περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων» είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λοράντ Φαμπιούς μετέβη στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη συνοικία Σατζάγια
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν από νωρίς το πρωί τη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους που είδαν πολλά θύματα να κείτονται στους δρόμους, έπειτα από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού.

Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να πλησιάσουν στην περιοχή, η οποία είναι κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, λόγω των αλλεπάλληλων αεροπορικών επιδρομών. Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή αυτή.

Νωρίτερα σήμερα, στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών του σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, με τους οποίους αυξάνεται σε επτά ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.

Οι στρατιώτες Μπαρ Ραχάβ, 21 ετών και Μπνάγια Ρούμπελ, 20 ετών, σκοτώθηκαν από αντιαρματικό πύραυλο ο πρώτος και σε ανταλλαγή πυρών με ελαφρά όπλα ο δεύτερος, ενώ το Ισραήλ κλιμακώνει τη χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ επιθυμεί την απομάκρυνση των ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα
Το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης (GPO) προειδοποίησε το Σάββατο τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλεια τους και ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από προχτές τη χερσαία επίθεσή τους εναντίον παλαιστινίων μαχητών.

«Η Γάζα και η γύρω περιοχή είναι ένα πεδίο μάχης. Η κάλυψη των εχθροπραξιών εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων» ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Το Ισραήλ δεν είναι με κανένα τρόπο υπεύθυνο για τον τραυματισμό ή οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της παρουσίας τους σε αυτούς τους τομείς» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης που παρέχει διαπιστεύσεις σε δημοσιογράφους στο Ισραήλ πολλοί από τους οποίους καλύπτουν και τα γεγονότα στα παλαιστινιακά εδάφη, κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση. Χαμάς ότι χρησιμοποιούσε δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες και ενημέρωσε τους εκπροσώπους του τύπου να λαμβάνουν «κάθε δυνατή προφύλαξη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Γάζα: Το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι γυναίκες και παιδιά