Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Διπλωματικές επαφές Αμερικανών και Ιρανών στη Γενεύη

Ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγσί δήλωσε σήμερα ότι οι προτάσεις που διατύπωσε το Ιράν στις μεγάλες δυνάμεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν περιλαμβάνουν την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Το πρωτόκολλο οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικών ελέγχων στους πυρηνικούς σταθμούς.

Όταν ρωτήθηκε από ιρανούς δημοσιογράφους αν η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου περιλαμβάνεται στις προτάσεις της ιρανικής αποστολής, απάντησε: «Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι απόρρητές και θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας, όμως αυτό το οποίο αναφέρατε δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Διαβάστε ακόμη: «Ένα χρόνο απέχει το Ιράν από την παραγωγή πυρηνικών όπλων»

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα δέχονταν να πραγματοποιηθεί μία ακόμη διμερής συνάντηση με το Ιράν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) που λαμβάνουν χώρα σήμερα και αύριο στη Γενεύη, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα χαιρετίζαμε την ευκαιρία για μια διμερή (συνάντηση) και το έχουμε δηλώσει», σημείωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αραγσί είχε επισημάνει ότι ούτε η ιρανική ούτε η αμερικανική αντιπροσωπεία είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ